Baletski spektakl Zaharove oduševio beogradsku publiku

Izvor: Politika, 04.Dec.2011, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baletski spektakl Zaharove oduševio beogradsku publiku

BEOGRAD – Prva balerina sveta Svetlana Zaharova oduševila je sinoć 4.000 posetilaca u Sava centru spektakularnim gala koncertom sa svojim prijateljima, zvezdama vodećih svetskih baletskih kuća.

Treći put pred beogradskom publikom, jedina primabalerina asoluta na svetu, jedinstvenog talenta i senzibiliteta, iznenadila je publiku kao kod prvog susreta pre nekoliko godina, ponovo očarala fascinantnom, prefinjenom, lakom, gotovo bestelesnom igrom.

Primabalerina Boljšog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << teatra, zvezda svetskih baletskih scena, radosno i posvećeno zaigrala je sa Evgenijem Ivančenkom i baletskim ansamblom Baleta Narodnog pozorišta drugi čin najlepše baletske bajke „Labudovo jezero” Petra Iljiča Čajkovskog.

Balerina asoluta, što je najviše zvanje koje se može dostići u klasičnom baletu, očarala je gracioznom igrom, lebdela je meko scenom, dugim vitkim nogama pretvarala je pokret u san, oblak, lepotu koja ostavlja bez daha.

Osmišljen kao niz baletskih bisera, najlepših dueta i sola iz klasičnih, neoklasičnih i savremenih baleta, gala koncert je bio više od praznika igre.

Vrhunski svetski igrači Andrej Merkurijev, Vječeslav Lopatin i Anastasja Staškevič iz Boljšog teatra, Ivančenko prvak Mariinskog teatra, Kristina Kretova primabalerina Teatra Stanislavski, Aleksander Rjabko prvak baleta u Hamburgu, Silvija Aconi primabalerina Nojmajer baleta, Denis Antila prvak baleta u Esenu, smenjivali su se na sceni sa Zaharovom.

Kako je koncert odmicao, aplauzi i radost publike samo su se uvećavali, buru oduševljenja podigla je igra Antile, solo u modernoj koreografiji Kavenberga „Buržoa” na muziku Žaka Brela.

Harizmatična Zaharova briljirala je u složenom savremenom solo komadu Mitoso Hirojama „Revelation” na muziku Džona Vilijamsa, potom se ponovo vratila klasičnom baletu sa Ivančenkom u adađu iz „Karmen svite” Žorža Bizea i kao svuda u svetu, dobila salve aplauza.

Prvak baleta u Esenu Antila podigao je još jednom salu na noge izvođenjem svoje koreografije „Feeling Good” na muziku grupe Kvin a ravnotežu koncepciji programa dali su izvanredni Kretova i Volčkov izvođenjem dua iz slavnog baleta „Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva.

Kraj gala koncerta, kraj baletske bajke za dugo pamćenje, klasika, kao i na početku večeri, „Smrt labuda” Kamija Sen Sansa u koreografiji Mihaila Fokina i prva balerina sveta Zaharova, neponovljiva, jedinstvena, strasna, potpuno posvećena igri i publici.

Primabalerina Boljšog teatra, Milanske skale i Tokio baleta, čest gost Njujork siti baleta, Metropolitena, Pariskog baleta, Engleskog kraljevskog baleta, posebno voli beogradsku publiku, obećala je da će se vratiti sledeće godine sa nekim novim programom, da neće praviti pauzu kao prošle godine kada nije došla zbog rođenja ćerke Ane.

Zaharova se nedavno uspešno vratila na scenu nastupima u Londonu, Tokiju, Rimskoj operi, Grand teatru Liceo u Barseloni i pre desetak dana na otvaranju obnovljenog zdanja svoje matične kuće Boljšog teatra.

Tanjug

objavljeno: 04/12/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.