Baletski podmladak

Izvor: SEEcult.org, 30.Maj.2015, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baletski podmladak

Godišnja predstava polaznika Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru biće izvedena 31. maja na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorista - deca profesionalnih i pripremnih baletskih odeljenja izvešće varijacije iz klasicnih baleta, program istorijskih igara i kratke savremene koreografske kompozicije.

Mladi baletski talenti koji su tokom prethodne školske godine radili sa pedagozima Akademije Vaganova iz Sankt Peterburga Tatjanom Ulitinom i Ekatarinom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Ulitinom, kao i domaćim pedagozima i koreografima Marijom Janković, Milicom Jević, Đorđem Makarevićem, Milošem Isailovićem, Anom Vrljičak i Snežanom Paunović, predstaviće se oditeljima i publici, ali i gostima iz nekoliko baletskih škola iz Italije.

Nakon koncerta sledi ispitni period, takođe u prisustvu inostranih pedagoga iz Akademije Teatra milanske Skale i Baletske škole iz Bazela, a zatim vreme audicija i prijema novih polaznika za narednu školsku godinu.

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru, kako je saopšteno, učestvovaće i ovog leta na desetodnevnom seminaru u Firenci.

Takođe, učenice Ivona Janković (16) i Anđela Pančevački (17), nakon lepog plasmana na baletskom takmičenju u Milanu ove zime, iskoristiće svoje stipendije za letnje majstorske kurseve u Ženevi i Rimu.

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine, odlukom Ministarstva kulture, a u saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale, pokrenula je 2011. godine program edukacije profesionalnih baletskih igrača, i to nakon velikog seminara Vip talenti u okviru Beogradskog festivala igre.

Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, u okviru osmogodišnje profesionalne Baletske škole, mladi umetnici se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih pedagoga i koreografa, ortopeda, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre.

Fondacija je 2012. godine otpočela i saradnju sa Akademijom Vaganova iz Sankt Peterburga i Akademijom za igru iz Jerusalima, što omogućava stalnu cirkulaciju svetskih stručnjaka u oblasti baletske pedagogije, ali i odgovoran rad sa baletskim talentima u Srbiji.

Pored redovnog školskog programa, Nacionalna fondacija za igru je pokrenula i organizovala mnogobrojne majstorske kurseve klasičnog baleta, plesne radionice, predstave, predavanja, rad sa najmlađima, kao i rad na popularizaciji umetničke igre...

U saradnji sa Sava centrom, Fondacija je nekoliko puta predstavila učenike završnih razreda Akademije Teatra milanske Skale, u koreografijama Žorža Balanšina, Maura Bigoncetija i Angelina Preljokaža, a sa Narodnim pozorištem u Beogradu sarađivala je na realizaciji baletske predstave “Petar Pan”, u koreografiji Brusa Stajvela, kao i na realizaciji svoje prve produckije - predstave “Prokleta avlija”, u režiji Nebojše Bradića, koja je igrana u Budvi, Sarajevu, Novom Sadu (NOMUS)...

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.