Balet Visbaden-Darmštat prvi put u Beogradu

Izvor: Studio B, 28.Mar.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balet Visbaden-Darmštat prvi put u Beogradu

Nemačka baletska trupa "Visbaden - Darmštat" predstaviće se prvi put beogradskoj publici večeras u Sava centru u okviru 12. Beogradskog festivala igre.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm rekao je danas na konferenciji za novinare u Sava Centru da mu je veoma drago što je njegova zemlja ponovo na ovom izuzetnom festivalu.

Nakon prošlogodišnjeg uspešnog gostovanja baleta Augsburg, prvi put u Srbiju i Beograd dolazi mlada kompanija nastala objedinjavanjem umetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dva grada, rekao je on.

Ambasador Vilhelm je ispričao da je tendencija u Nemačkoj spajanje operskih i baletskih kuća obližnjih gradova, tako je prošle godine nastala nova državna kompanija Hesena, spajanjem dve operske kuće, iz Visbadena i Darmštata. "Za mene je ovo treći BFI koji pratim i nadam se da će on još dugo biti tu, želim da se zahvalim za "krv, znoj i suze" koji se prolivaju svake godine da bi se on desio", rekao je nemački ambasador koji u čast dolaska mlade nemačke baletske trupe na 12. BFI večeras organizuje prijem u ambasadi Nemačke na koji su pozvani svi mediji koji prate festival.

On je istakao da je poznato da u Nemačkoj ima puno plesnih kompanija ali da je reputacija kompanije "Visbaden-Darmštat" odlična. "Kompanija je mlada i zbog toga smo veoma ponosni što smo gosti Beogradskog festivala igre, imamo 28 igrača i svi su doputovali u Srbiju", rekao je direktor i koreograf kompanije Tim Plege.

Kompanija je sinoć nastupila u Vršcu u okviru 12. BFI i veoma su pozitivni utisci, izveli su jednu od tri koreografije sa kojima su došli na svoje prvo međunarodno gostovanje, koreografiju Plegea "O početku".

U Sava Centru sutra uveče izvešće koreografiju američkog plesnog stvaraoca Ričarda Sigala "Pesme" i švedskog koreografa, miljenika beogradske publike Aleksandera Ekmana "Levo Desno Levo Desno". "Prvi komad je sinergija rasvete, baleta i elektronske muzike i igramo na klasičnom, normalnom baletskom podu a Ekman je napravio koreografiju u kojoj učestvuje ceo ansambl, to je stud

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.