Balada o tišini

Izvor: Politika, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balada o tišini

Radnja predstave događa se tokom Drugog svetskog rata u mestu od koga su ofanzive miljama daleko, a smrt užasno blizu

Na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovensko dramsko pozorište postavlja novu dramu Uglješe Šajtinca "Banat". Praizvedba komada i ujedno prva premijera JDP-a u 2007. godini u režiji Dejana Mijača biće izvedena 1. februara. Dramaturg je Miloš Krečković, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Isidora Žebeljan. Vođa kreativnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tima je Boris Miljković. Koproducent predstave je Centar za kulturu Pančevo, gde će predstava premijerno biti izvedena 7. marta.

"Banat" je balada o izgubljenoj tišini, slutnja o nemogućoj ljubavi, drama o ljubavi i smrti. Radnja novog komada Uglješe Šajtinca događa se tokom Drugog svetskog rata u mestu od koga su ofanzive miljama daleko, a smrt užasno blizu. Šajtinac prati sudbinu porodice Volf koja zajedno sa komšijama, prijateljima, ljubavnicima Srbima kleca pod teretom ideoloških i nacionalnih trvenja.

Reditelj Mijač je okupio mladu glumačku ekipu, a predstavu rade već dva i po meseca. "Imao sam klasičan kasting, mesec dana su trajale pripreme, a da li je podela tačna ili ne videćemo. Nema čoveka koji ne može da omane. Osetljiv je posao jer su u pitanju mladi glumci. To je njihov debi, prvi izlazak pred publiku na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pa, probe i ne traju dugo. Radio sam na primer "Pseći valcer" i četiri meseca. Sve što je brzo, to je i kuso..."

– "Banat" ima lociranu priču, to je vreme mog najranijeg detinjstva: okupacija, Drugi svetski rat... Kada se danas snimaju filmovi iz Drugog svetskog rata, to su već istorijski kostimirani filmovi. Međutim, to je bilo vreme ljubavi, ali uronjeno u vreme smrti. Drugi svetski rat, za razliku od ovog koji nas je u poslednje vreme snašao, pa i još uvek daje recidive, bilo je vreme nade. Svi smo znali da će to uskoro da se završi, da su lepši dani pred nama. Ovaj komad govori ne samo o ljubavi, nego i o mržnji koja uništava svaki plamičak nečega što je život – napominje reditelj.

U popularnom bifeu JDP-a gotovo da nema nikoga, u garderobi se mladi akteri predstave pripremaju za probu. "Šta ovo zuji, ugasite te reflektore!", reči su koje je reditelj Mijač izgovorio ušavši u salu. "Molimo glumce da dođu na scenu"! – čuje se poziv...

Najstariji član ekipe, glumac Ateljea 212 Nenad Ćirić, koji igra Jozefa Volfa, sa cvećem u ruci čeka početak probe. Ovo je njegov prvi angažman u JDP-u. Tu su i Jelena Petrović, Milutin Milošević, Petar Benčina, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Dubravka Kovjanić. Spremni su za izlazak na scenu. Suočiti se sa zahtevnim Dejanom Mijačem sa druge strane scene nije lako. Ipak, napominju, da im je ovaj rad dragocen, jer su puno naučili od iskusnog reditelja.

"Nisam strog ni prema kome, a pogotovu ne prema mladim glumcima. Pokušavam da budem od neke pomoći, a ne da treniram strogoću", tvrdi Mijač.

– Može li to malo energičnije? Da čujem: "Ulenjio sam se!" – zahteva reditelj... Idemo dalje! Ne vraćaj ništa. Neka to bude interesantno, intenzivno, poučno, lepo, konkretno... Pitaj: "Je l' ima u Banatu stena i mora? Koja je to otadžbina?" Hoću akcenat! Kasniš Ćiro. Može li to još jednom...

Autor Uglješa Šajtinac, saznajemo, nije prisustvovao ni jednoj probi. "Imali smo jedan razgovor u toku priprema, vrlo dobro smo se razumeli", objašnjava Mijač.

Tu je, međutim, sve vreme glumica Anita Mančić, u ovom slučaju kao pomoćnik reditelja. Već drugi put sarađuje sa Mijačem.

– Nisam tu da bih učila zanat i da bih bila neki budući reditelj. Tu sam jer mislim da je značajno za jednog glumca da gleda stvaranje predstave iz publike, da bude pomoćnik, asistent... "Banat" je dobar komad, imamo i dobrog reditelja, dobre glumce, i ne bi valjalo da to ne urodi plodom. Ako nas još budu i muze podržale , biće to dobro. Ako nas iznevere – šta je, tu je – kaže Anita Mančić.

Asistent reditelja Dina Radoman dodaje, da je atmosfera na probama prijatna i da im, s obzirom na okolnosti, reditelj Mijač dosta priča o metodama rada, da od svih dosta traži, samim tim su i mnogo naučili.

"Slušajte jedan drugog. Tačka nije znak da se stane, tačka je predah! Uzmi vazduh i teraj dalje." Dejan Mijač daje sugestije, izgovara replike, glumi, pa čak i peva... "Da vidim tu scenu, jako se razgoropadi... Nemoj suviše izlaziti na sredinu. Slobodno Dudo, cmokni ga! To je poljubac za zahvalnost. Idemo, idemo dalje..."

Lik petnaestogodišnje Đurđe tumači Jelena Petrović, student četvrte godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. I njenom kolegi Milutinu Miloševiću ovo je prvi izlazak na scenu JDP-a, a igra ulogu Svetislava.

– To je zanimljiv, razigran, druželjubiv, pričljiv, dobronameran, brz, bezazlen dečko, filmofil, obožava politiku. Očekujem da dobro odradimo posao i da će publika biti zadovoljna, kaže Milošević.

Lik Magdalene poveren je Dubravki Kovjanić. Ovo je četvrta predstava koju radi u JDP-u. Napominje da je saradnja sa Mijačem dragocena za svakog glumca. Volela bih da "Banat" ipak ne bude ratna priča, već priča o odnosima između mladih ljudi koji su uništeni ratom.

Borka Trebješanin

[objavljeno: 22.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.