BGF i Stefan Milenković na Kolarcu

Izvor: B92, 13.Okt.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BGF i Stefan Milenković na Kolarcu

Beogradska filharmonija 14. oktobra na Kolarcu nastupa sa proslavljenim srpskim violinistom Stefanom Milenkovićem i kanadskim dirigentom Čarlsom Olivijerijem Manroom u okviru priprema se za novu turneju u Italiji.

Beogradska filharmonija će na Kolarcu premijerno izvesti jedan od tri programa kojima će se u decembru predstaviti italijanskoj publici. Na programu su dela Vagnera, Paganinija, Sen-Sansa i Lista.

Manro i Milenković su jedan od tri umetnička tandema koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Beogradska filharmonija odabrala da se predstavi na dvonedeljnoj italijanskoj turneji. Do kraja oktobra, na još dva koncerta u okviru redovne sezone, sa orkestrom će u Beogradu nastupiti i ostali umetnici koji će svirati na italijanskoj turneji - dirigenti Vitorio Brešani i Mladen Tarbuk, te pijanista Pavel Kašpar. Sama turneja Beogradske filharmonije u Italiji trajaće od 9. do 22. decembra, a obuhvata ukupno 13 koncerata širom te zemlje.

Direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac, najavljujući italijansku turneju, istakao je da se tu ne završavaju njihove međunarodne i regionalne aktivnosti.

,,Tu je i projekat Pika-Točka-Tačka, u okviru kojeg tri nacionalne filharmonije - Beogradska, Zagrebačka i Slovenačka - isti program sa istim solistima i dirigentima izvode i u Beogradu i u Zagrebu i u Ljubljani. Takođe, protekle nedelje smo direktori Slovenačke i Zagrebačke filharmonije I ja boravili u Sarajevu, gde smo postali prvi članovi novoosnovane fondacije koja će se baviti muzičkom umetnošću u Sarajevu, a koja će se baviti aktivnostima koje za cilj imaju da potpomognu razvoj Sarajevske filharmonije", dodao je Tasovac.

Tasovac je ekskluzivno najavio i da je potpisan ugovor sa agencijom "Opus 3", koja će organizovati veliku američku turneju Beogradske filharmonije početkom 2014. godine, u okviru koje će orkestar nastupiti u najprestižnijim dvoranama Njujorka, Vašingtona, Čikaga, Klivlenda i Pitsburga.

Stefan Milenković je rekao da sa nestrpljenjem očekuje i sutrašnji koncert i decembarsku turneju, s obzirom na to da će u Italiji, zemlji u kojoj je proveo deo života, svirati Paganinijev koncert sa orkestrom Beogradske filharmonije i da u svemu tome vidi izvesnu simboliku. On je izjavio da je ,,izuzetno zabavna saradnja sa dirigentom Manroom i da svaki put kada dođe uživa u saradnji sa orkestrom Beogradske filharmonije, koji održava konstantno visok kvalitet."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.