Izvor: Arte, 14.Nov.2019, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAB’19

U četvrtak, 14. novembra 2019. godine, u istorijskom zdanju Bioskopa Balkan (ulaz iz Bulevara despota Stefana) sa početkom u 18h. održaće se svečano otvaranje međunarodnog događaja Balkansko arhitektonsko bijenale (DE)KODIRANJE BALKANA 2019 (BAB’19).

Balkansko arhitektonsko bijenale svečano će otvoriti ministar kulture u Vladi Crne Gore, g. Aleksandar Bogdanović, a na događaju će se obratiti direktor Bijenala, g. Marko Stojanović, osnivač i predsednik UO Fondacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Saša Marčeta, g. Saša Marčeta i komesar reprezentacije Crne Gore, zemlje domaćina Bijenala, dr Sonja Radović Jelovac.

BAB’19 realizuje se u partnerstvu sa Fondacijom Saša Marčeta koja je za ovu priliku posebno otvorila vrata velelepnog i istorijskog zdanja Bioskopa Balkan, koje trenutno prolazi kroz fazu potpune rekonstrukcije. Ovogodišnje Bijenale uz raznovrsniji program od ranijih godina izdvaja se uvođenjem kategorije zemlje domaćina. Vlada Crne Gore posebnom odlukom prihvatila je ovu inicijativu i ovlastila Ministarstvo kulture bude pokrovitelj, a Crna Gora bude zemlja domaćin ovogodišnjeg Bijenala. Događaju će između ostalih prisustvovati ambasadori iz zemalja regiona, predstavnici Vlade Republike Srbije, gosti iz inostranstva kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Beograda.

U sklopu ovogodišnjeg Bijenala održaće se nekolicina paralelnih događaja: Međunarodna arhitektonska i dizajnerska izložba od 14.-21. novembra, na kojoj će biti predstavljeno preko 220 projekata i unikatnih komada nameštaja kategorijama urbani dizajn, arhitektura, neizvedeni projekti i interijer;

Međunarodna naučna konferencija (DE)KODIRANJE BALKANA od 15.-17. novembra na Arhitektonskom fakultetu, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnike i tehnološkog razvoja R. Srbije i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Međunarodnog udruženja urbanih planera; Stručna predavanja i panel diskusije u okviru arhitektonsko-dizajnerske izložbe, koja će se održati u Bioskopu Balkan.

U okviru Bijenala 2019. održaće se i dva kulturno-umetnička događaja: stručna izložba „100 godina BAUHAUSA“, u Galeriji „Progres“ u partnerstvu sa galerijom „Štab“ i manifestacija „Dani arhitektonskog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci na kojoj će biti prikazani dokumentarni i igrani filmovi na temu arhitekture.

CILJEVI BIJENALA:

Cilj Bijenala je da prepozna i dekodira obrasce kritičkog regionalizma kao stvaralačkog pristupa koji teži da se odupre i suprotstavi nedostatku smisla rutinske arhitektonske prakse, s jedne strane, te nedostatku značenja bezličnog internacionalizma, s druge. Po sadržaju, Balkansko arhitektonsko bijenale će se sastojati od izložbe i pratećeg programa.

Internet prezentacija BAB-a: www.bab.rs

Promo video: www.youtube.com/watch?v=3JQkIvawq8U&t=3s

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.