Avramović: Tvrđava teatar je postao Teatar u tvrđavi

Izvor: B92, 12.Jun.2014, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avramović: Tvrđava teatar je postao Teatar u tvrđavi

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je danas da međunarodni festival Tvrđava teatar nije ukinut, već da će predstave na otvorenom ubuduće organizovati gradska uprava.

"Grad je još pre dve godine rešio da ne ukida takvu vrstu manifestacije. Zato smo rešili da nastavimo tradiciju prikazivanja pozorišnih predstava na otvorenom", rekla je Avramović agenciji Beta.

Ona je dodala da će nova manifestacija Teatar u tvrđavi biti organizovana u istom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terminu kao i Tvrđava teatar od 6. do 11. jula, sa drugačijom koncepcijom i pod okriljem Kulturnog centra Smedereva i gradske uprave, kao deo programa Kulturno leto.

"Organizatori Tvrđava teatra znali su pre dve godine da manifestacija mora da pređe u krilo grada", naglasila je Avramović. Avramović je rekla da je račun Udruženja građana Tvrđava teatar u blokadi, jer je raniji organizator festivala dve godine dužan izvođačima i žiriju sedam miliona dinara i da gradska uprava ne može da plaća tuđa zaduženja.

"Neću da se mešam, jer je to privatna manifestacija čiji je organizator udruženje građana. Mi možemo da finansiramo udruženja građana kada se jave na konkurs sa programom za kulturne sadržaje", rekla je Avramović.

Ona je dodala da Udruženje građana Tvrđava teatar ni kada bi se prijavilo na konkurs iz gradskog budžeta ne bi moglo sada da dobije novac, zbog blokade računa. Prema njenim rečima, ovogodišnji festival Teatar u tvrđavi biće posvećen 100. godišnjici Prvog svetskog rata, imaće nove nagrade, o najboljoj predstavi odlučivaće žiri, a najboljem mladom glumcu biće dodeljena statueta Mare Branković.

Ona je dodala da je "grad Smederevo spreman da primi još pet festivala, ako neko želi da iskoristi ambijent tvrđave i da i Udruženje građana Tvrđava teatar "može da nastavi sa svojom koncepcijom kad isplati dugove i kad im se odblokira račun". Festival Tvrđava teatar organizovan je u ambijentu tvrđave despota Đurđa Brankovića u Smederevu u proteklih pet godina, prikazujući predstave iz sveta, regiona i Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.