Autorka Mača Medine gost u Srbiji

Izvor: B92, Tanjug, 13.Sep.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autorka Mača Medine gost u Srbiji

Šeri Džons, autorka kontroverznih romana "Dragulj Medine" i "Mač Medine", doputovala je 12. septembra u Beograd na poziv izdavačke kuće "Beobuk" i njenog vlasnika Aleksandra Jasića.

Džonsova će u Srbiji boraviti do 17. septembra i za to vreme će imati niz aktivnosti tokom kojih će promovisti roman "Mač Medine", nastavak bestseler romana "Dragulj Medine" koji je prošle godine imao svetsku premijeru u Beogradu.

Izlazak iz štampe ovog romana izazvao je žestoko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reagovanje Islamske zajednice u Srbiji i njenog poglavara, glavnog muftije Muamera Zukorlića, koji je tvrdio da je roman pornografski i da vređa osećanja svih muslimana. Zbog toga je vođena višenedeljna polemika u javnosti tokom koje je "Beobuk" na kratko povukao knjigu iz prodaje.

Glavni lik u romanima Džonsove je Ajša, sedma žena proroka Muhameda koji je prikazan kao romaneskni junak. Ajša je bila najmlađa i kako se tvrdi najvoljenija žena Muhamedova.

Džonsonova će u sklopu promocije "Mača Medine" boraviti 15. septembra u Novom Sadu, gde će u knjižari "Mladinske knjige", u tržnom centru "Merkator", potpisivati svoje knjige.

U Beogradu, ona će knjige potpisivati u knjižari "Akademija", u sredu, 16. septembra.

Džonsova je nedavno izjavila da veruje da je romanom "Mač Medine" zaokružila celinu i postigla zamišljeni cilj - gradnju mosta između muslimanskog i nemuslimanskog sveta.

Ona je Tanjugu tada rekla da se raduje dolasku u Srbiju gde je pobedila zaštita slobode govora, nakon pokušaja pojedinaca da njen roman-prvenac proteraju iz knjižara.

"Mač Medine" je do sada objavljen u SAD, Srbiji, Albaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Italiji, Španiji, Danskoj, Nemačkoj i Portugalu.

U junu će biti objavljen u Poljskoj, a u septembru u Švedskoj, najavila je Džonsova. Izdavačka prava otkupljena su u Bugarskoj, Sloveniji, Rumuniji, Češkoj, Brazilu, Grčkoj, Rusiji i u Španiji na katalonskom jeziku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.