Asteroid nazvan po piscu naučne fantastike Ijanu M. Benksu

Izvor: Art-anima.com, 08.Jul.2013, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asteroid nazvan po piscu naučne fantastike Ijanu M. Benksu

Međunarodna astronomska unija prihvatila je predlog da jedan asteroid ponese ime nedavno preminulog slavnog pisca naučne fantastike Ijana M. Benksa.

Asteroid 5099 sada je službeno poznat pod imenom Iainbanks, a najzaslužniji za to je Hoze Luis Galače, astronom sa Kembridž univerziteta, koji je aplicirao da se asteroidu dodeli Benksovo ime, nakon što je saznao za piščevu borbu sa kancerom.

"Kada sam čuo za njegovu bolest, upitao sam se šta mogu učiniti za Benksa, a odgovor je bio očigledan: dati mu asteroid", rekao je Galače, astronom koji je upravo zahvaljujući Benksovim SF romanima odlučio da se bavi proučavanjem asteroida. "Mislim da bi njega zabavljala činjenica da ima svoj svemirski 'kamen'".

Ipak, preimenovanje je odobreno sa zakašnjenjem, 23. juna - četrnaest dana nakon piščeve smrti.

"Podneli smo zahtev  za promenu imena asteroida u nadi da će ga komisija odobriti na vreme, kako bi i Benks mogao uživati u tome. Nažalost, to se nije dogodilo", rekao je Galače.

Asteroid Iainbanks otkriven je 1985. godine. Nalazi se u asteroidnom pojasu između orbita Jupitera i Marsa. Dug je 6,1 kilometar i potrebno mu je skoro četiri godine da obiđe Sunce.

Od sada, u zvaničnom opisu njegovog imena, navode se podaci o slavnom SF piscu: "Ijan M. Benks (1954-2013) škotski pisac najpoznatiji po svojim naučnofantastičnim romanima, ali takođe poznat i po nežanrovskim delima pisanim pod imenom Ijan Benks. Ateista i ljubitelj viskija, prezirao je društvene mreže i uživao u muzičkom komponovanju. Bio je statista u filmu 'Monti Pajton i Sveti gral'".
 
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.