Arije za uspešnu sezonu

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arije za uspešnu sezonu

VrŠilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović najavio je juče da će ta institucija ovogodišnju 140. sezonu završiti u subotu 4. jula operskim Gala koncertom na Velikoj sceni.

U susretu sa novinarima, Đurović je precizirao da će ovaj put, za razliku od prethodnih godina, zbog teške finansijske situacije koncert biti donatorski, a cene ulaznica kretaće se u rasponu od 10.000 za prvu, 6.000 za drugu i 1.000 dinara za treću kategoriju.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je izrazio nadu da će publika prepoznati ovaj njihov svojevrsni apel solidarnosti kao poziv da se zajedničkim snagama, „na polju umetnosti, a sa osmehom užitka na licu“, pomogne nacionalnom teatru.

Đurović je najavio da će umetnici sa scene gledaocima podariti najlepše arije ozbiljne muzike, virtuozno odsvirane uvertire i horske numere iz popularnih opera kao što su „Trubadur“, „Rigoleto“, „Faust“, Nabuko“, „Karmen“, „Travijata“...

Pod dirigentskom palicom Dejana Savića, nastupiće Dragana del Monako, Jasmina Trumbetaš-Petrović, Miodrag D. Jovanović, Sofija Pižurica, Dušan Plazinić, Suzana Šuvaković Savić, Vera Mikić, Gordana Tomić...

Prema Đurovićevim rečima, jubilarna sezona nacionalnog teatra, u kojoj je izvedeno 12 premijera i dve obnove, može se oceniti kao veoma uspešna.

- Sva tri ansambla radila su veoma dobro i brižljivo. Bilo je hvalospeva, nagrada, ali i negativnih kritika. Međutim, za upravu kuće, najveća nagrada je u svakom slučaju bila naša verna publika. Postoji jedno nepisano pravilo koje kaže da kada prorade bašte, pozorišta se zatvaraju. To nije važilo za nas. U toku ove sezone, na matičnim scenama, gostovanjima, na gostujućim predstavama u našoj kući, kao i na ostalim programima, bilo je prisutno više od 165.000 gledalaca. To je jedna, zaista, izvanredna cifra - ocenio je Đurović.

On je, kazao da će i 141. sezona biti obeležena sa više novih predstava, ali nije hteo da precizira o kojim naslovima je reč i najavio da će Narodno pozorište zavesu podići već 15. septembra.

Đurović je dodao da je u proteklom periodu Narodno pozorište imalo „veoma dobru saradnju sa državom“.

- Finansiranje je bilo odlično i pravovremeno, osim ako izuzmemo onaj period od dva meseca kada trezor Republike Srbije nije radio svojim ustaljenim tempom. Zahvaljujem se republičkom ministarstvu kulture, ali i svim našim prijateljima koji su na sve načine pokušavali da budu uz nas u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima - istakao je Božidar Đurović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.