Arhipelag: Prva serija domaćih e-knjiga

Izvor: B92, 15.Maj.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arhipelag: Prva serija domaćih e-knjiga

Izdavačka kuća "Arhipelag" obelezila je danas sedmu godinu osnivanja započinjanjem nove faze - bavljenjem elektronskim izdavaštvom objavivši svoju prvu seriju elektronskih knjga.

Kako je saopštio osnivač "Arhipelaga" i njegov glavni urednik Gojko Božović u elektronskom formatu je objavio prvih osam knjiga i za njima će uskoro uslediti i nove knjige u toj formi.

Božović je kazao da je "Arhipelag" nastao na uverenju da je izdavač, pre svega, odgovoran prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojim čitaocima.

"Iako se za ovih sedam godina promenilo mnogo toga u izdavaštvu i kulturi, ovaj koncept profesionalnog i kulturnog i socijalnog izdavaštva na kome je utemeljen 'Arhipelag' nije se promenio", nastavio je Božović i dodao da je njemu cilj bio da kao "kuća objavljuje knjige u znaku najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja".

Prema njegovim rečima "potvrdilo se ono u šta smo verovali - da u Srbiji postoji dovoljno čitalaca kojima su potrebne knjige vrhunske književnosti, istoriografije, političke teorije, filozofije ili ekonomije".

"Danas, posle sedam godina, verujem da je pravi trenutak da podelimo sa čitaocima i sa javnošću ono na čemu smo radili u proteklih nekoliko meseci, da čitaocioma ponudimo ne samo mogućnost izbora, kada je reč o žanrovima i kada je reč o vrsti literature, već i o formi u kojoj se knjige objavljuju", naglasio je Božović i odmah utešio one čitaoce koji su vezani za klasični oblik štampane knjige da će to i dalje ostati težište aktivnosti " Arhipelaga".

Prvih osam knjiga u seriji "e-Arhipelag" su romani : "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca, "Nemački u sto lekcija" Ratka Dangubića i "Svetlost Zapada - Lux Occidentalis" Nikole Moravčevića, knjiga priča "Otrovno mleko maslačka" Vide Ognjenović, "Pretesteriši me" Jelene Lengold, "Priča o malaksalosti" Lasla Blaškovića , "Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila" Jelene Rosić, kao i tematska antologija savremene srpske priče o evropskim gradovima "Svet oko nas".

Primetivši da je tekst neuporedivo važniji od samog oblika kojim se taj tekst prosleđuje do čitalaca, Božović je kazao da su e-knjige u seriji "e-Arhipelag" samo pružanje izbora.

On je predstavio Zlatka Ahmića iz kompanije "New Look Entertaiment" kao svog partnera u ovom poduhvatu. Ahmić je objasnio da kompanija posluje već više godina ali je tek 2011. na beogradskom Sajmu knjiga došla na ideju da ponudi najbolje knjige naših najboljih pisaca iz regiona koji korisite zajednički jezik svima koje ih zanimaju širom sveta i da ih mogu naći na svetskim digitalnim mrežama.

Za sada su to elektonski marketi iTunes koja je dostupna na aplikaciji App Store kompanije Apple u 50 zemalja. Google play je mnogo veći elektronski market koji omogućava kupovinu u 143 zemlje.

U ponudi e-knjižara su klasici, knjige za decu, slikovnice, dela savremene književnosti i knjige za tinejdžere, a mogu da se kupe i audio knjige na srpskom i engleskom jeziku i interaktivne slikovnice, što je oko 700 naslova koji su prodati u više desetina hiljada primeraka.

Kako je kazao Ahmić, kupci putem interneta najviše traže istoriografske knjige, dečje i tek onda one čiji su autori skrenuli na sebe pažnju medija, kao što je Jelena Lengold.

Ova kompanija ima ambiciju da iznosi na elektronsko tržište knjige iz svih balkanskih zemalja i da ih plasira na svetskom tržišu.

Foto: adamr / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Arhipelag: Prva serija domaćih e-knjiga

Izvor: Blic, 15.Maj.2014

Izdavačka kuća "Arhipelag" obeležila je danas sedmu godinu osnivanja započinjanjem nove faze - bavljenjem elektronskim izdavaštvom. Ova izdavačka kuća objavila je prvih osam knjiga, a za njima će uskoro uslediti i nove knjige u seriju e-Arhipelag. Gojko Božović, osnivač i glavni urednik IK...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.