Apostol apsolutne književnosti

Izvor: Politika, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apostol apsolutne književnosti

Rasprava o delu Miodraga Pavlovića u Srpskoj književnoj zadruzi

U Srpskoj književnoj zadruzi juče su se okupili prijatelji i poštovaoci dela Miodraga Pavlovića (1928), pesnika, esejiste, dramskog pisca, romansijera, antologičara, autora kultnih zbirki: „87 pesama”, „Mleko iskoni”, „Velika Skitija”, „Nova Skitija”, „Hododarja”, „S Hristom netremice”, romana: „Bitni ljudi, „Drugi dolazak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Afroditina uvala, „Kraljica Tame, „Besovski vrtlozi”. Susret je upriličen povodom pesnikovih osamdeset godina života.

Miodrag Pavlović, koji je objavio više od osamdeset knjiga, istakao je Marko Nedić, glavni i odgovorni urednik SKZ, pisac je i Srpske književne zadruge, jer je u ovoj kući objavio deset autorskih knjiga u oko dvadeset izdanja, od poetskih, preko esejističkih, do proznih, od „Rokova poezije”, preko „Antologije srpskog pesništva (osam izdanja), „Velike Skitije”, „Pesama o detinjstvu i ratovima”, do „Besovskih vrtloga”. Slobodan Rakitić, predsednik SKZ, darivao je pesnika sa dve najnovije knjige SKZ: Miodraga Protića „Nojeva barka III” i Vojislava Koštunice „Odbrana Kosova”.

U svečanoj, ali prijateljskoj, neposrednoj, skoro porodičnoj atmosferi, o delu Miodraga Pavlovića, uz prigodne poklone, govorili su: Miro Vuksanović, Radovan Beli Marković, Aleksandar Petrov, Vasa Pavković, Bojana Stojanović Pantović, Tiodor Rosić i Mileta Aćimović Ivkov. Pesnik je nazvan „apostolom apsolutne književnosti”, a njegovo delo je „osuđeno na trajanje”. Sve besede biće objavljene u narednom broju „Glasnika Srpske književne zadruge”.

Vidno uzbuđen, Miodrag Pavlović je rekao da mu je drago što su se povodom njegovog rođendana okupili baš u Srpskoj književnoj zadruzi, koja je „konstanta u našoj kulturi”. Za ovu ustanovu ga vežu lepe uspomene, kuća ga je podržavala i njegove knjige objavljivala. Umela je da pomogne piscima kada im je najteže. Objavljivala je njegove knjige i kada neki drugi izdavači nisu hteli ili smeli.

Z. R.

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.