Apel za obustavu novog konkursa za Narodni muzej

Izvor: Blic, 18.Sep.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel za obustavu novog konkursa za Narodni muzej

Grupa od 216 građana, među kojima su brojni akademici, profesori univerziteta, umetnici i stručnjaci iz raznih oblasti, apelovala je da se obustavi novi konkurs za rekonstrukciju Narodnog muzeja u Beogradu.

Potpisnici apela zatražili su od predstavnika nadležnih državnih institucija obustavljanje konkursa za projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja koji je objavljen sredinom avgusta i vraćanje na ranije prihvaćeni projekat autorskog tima predvođenog arhitektom Milanom Rakočevićem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Apelujemo da se stane na put politički motivisanoj osionosti i aroganciji, da se utvrdi odgovornost za trogodišnju blokadu rekonstrukcije Muzeja, koja je već pruzrokovala štete, a može izazvati neprocenjive posledice po kulturno nasleđe Srbije", naveli su potpisnici apela.

U saopštenju se ističe da je projekat Milana Rakočevića, koji je obustavljen pre nekoliko meseci, „urađen po najvišim standardima arhitektonske i muzeološke profesije, javno prezentovan i nagrađen od Inženjerske komore Srbije".

„Ministarstvo kulture, kao glavni vinovnik blokade rekonstrukcije Muzeja, što je čin bez presedana, nastoji da teret sopstvene odgovornosti za trogodišnji nerad i zastoj svih planiranih poslova na uređenju Narodnog muzeja prebaci na već prihvaćeni projekat", naveli su potpisnici saopštenja.

Apel je upućen predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru kulture Nebojši Bradiću i predsednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije Vesni Marjanović.

Među potpisnicima apela su akademici Nikola Tasić i Predrag Palavestra, rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, profesori Leon Kojen, Branislav Milenković, istoričari umetnosti Marica Šuput, Borka Božović, Ljiljana Slijepčević, Jerko Denegri, Jovan Despotović, arhitekte Dragomir Acović, Đorđe Bobić i drugi.

Novi konkurs za idejno rešenje rekonstrukcije zgrade Narodnog muzeja objavljen je 12. avgusta, a novi projekat trebalo bi da bude odabran početkom novembra.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu zatvorena je od 2003. godine, zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje dela iz muzejskih zbirki.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.