Antonijević: Dara iz Jasenovca nije film o spasavanju, već o klanju i ubijanju Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonijević: "Dara iz Jasenovca" nije film o spasavanju, već o klanju i ubijanju Srba

Završena je prva faza snimanja prvog igranog filma o logoru Jasenovac "Dara iz Jasenovca" u režiji Gage Antonijevića, a prema scenariju Nataše Drakulić. Na današnjoj konferenciji za medije učestovali su, pored reditelja i scenaristkinje, devojčica Biljana Čekić koja tumači glavnu ulogu, američki ekspert za holokaust i stručni konsultant na filmu Majkl Berenbaum, kao i producent Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana.

Govoreći o glumačkoj ekipi, u kojoj su Marko Janketić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Igor Đorđević, Vuk Kostić i drugi iskusni glumci, Antonijević je posebnu pažnju i divljenje iskazao prema deci iz Kozarske Dubice, koja su bez dana škole glume odigrala maestralno svoje uloge.

"Pred Biljaninim talentom klanjaju se svi iz ekipe. Sva ta decu su čudo, sjajno glume, izdržavaju snimanja, i ono što se dalo primetiti je da niko od njih ne uzima telefone u ruke, već pričaju i druže se, što pokazuje njihov svet - drugi i bolji svet", kazao je reditelj.

Devojčica Biljana, čiji su preci bili u Jasenovcu, izrazila je ovom prilikom sreću što ima priliku da igra u filmu, a kako je i sama kazala, iako su joj snimanja noću i napolju naporna, to joj ne kvari uživanje u glumi.

Do sada je snimljena trećina filma, a po rečima Antonijevića, plan je da se završi do kraja godine, da bi bilo spremno za premijeru u maju, na 75. godišnjicu od oslobađanja iz Jasenovca.

Poznati producent Dan Tana iskazao je sreću što je deo ovog važnog projekta, i priznao da je šokantno iznenađen što niko do sada nije podržao ovu priču.

"Mnogo je tragedija doživeo srpski narod. Zajedno sa jevrejskim, pretrpeli su zločine kakve niko nije. S obzirom da se radi o ozbiljnoj tematici, važno je da ovaj film bude ispravan i iskren s istorijskim podacima. Tema je zaista teška, ali mislim da, kao što je Spilberg uspeo, može to i Gaga Antonijević, i usudiću se da kažem da je on srpski Stiven Spilberg".

Američki ekspert za holokaoust i stručni konsultant na filmu Majkl Berenbaum, kazao je da je ovaj film važan kako bi se spoznala i ispričala istina o Jasenovcu i da smatra da će se mnogi poistovetiti sa strašnom sudbinom devojčice, njenom hrabrošću i snagom.

"Ovaj film je pravi instrument kojim će oživeti Jasenovac, važno je da se te istina ispriča autentično. Kvalitet „Dare iz Jasenovca“ leži u njegovoj suptilnosti i dubokoj ljudskosti. Važno je pokazati da se to desilo ljudima, kao i da su ljudima te monstruozne zločine učinili upravo ljudi, a ne neka čudovišta i druga bića. Smatram vrlo smelom odlukom da sve to bude prikazano kroz nežnost i nedužnost prelepe devojčice koja će izneti svoju priču!, kazao je Berenbaum.

Gaga Antonijević rekao je da im je jako važno da izraze estetiku smrti i ubijanja, a da su taletnovani glumci uspeli da kroz iskrenu emociju doprinesu da se grozote manje vide, ali duboko osete.

Na pitanje da li su ostali pri odluci da se u filmu pojavi Diana Budisavljević, kazao je da se njen lik uvodi na kraju ostvarenja, ali da je jako važno istaći da "Dara iz Jasenovca" ne govori o tome kako su nas spašavali, već kako su nas klali i mučili.

Antonijević je konstatovao i da "nažalost nema hrabrih hrvatskih glumaca koji bi igrali u njegovom filmu".

"Nažalost to je kod njih još uvek tabu tema. Imam veliki broj prijatelja tamo za koje znam da bi voleli da se napokon ta priča otvori i istina kaže, ali ne želimo da se dogodi da nakon što odigraju ulogu fašiste u srpskom filmu, tamo negde dobiju batine. Ipak je kod njih ponovo ta čudna poplava ljubavi prema NDH i fašizmu", kaže reditelj.

Iza filma "Dara iz Jasenovca" stala je država sa 2.300.000 dinara, međutim kako kažu to na kraju izgleda da neće biti dovoljno. Producent Dan Tana je ocenio da su ova sredstva nedovoljna, ali da ne sme da se štedi, kao i da mora da se obrati pažnja na ovako važan film i da se podrži sa dovoljno novca koliko je potrebno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija konačno snima film o Jasenovcu, hrvatski glumci nisu hrabri da glume u njemu

Izvor: Luftika.rs, 03.Nov.2019, 12:49

Film „Dara iz Jasenovca“, čije snimanje finansiraju vlada Srbije i Filmski centar Srbije (FCS), trebao bi biti završen do kraja godine, a premijera je planirana za maj 2020. godine, na 75. godišnjicu oslobađanja logora u Jasenovcu, saopštila je ekipa filma.. Film prati sudbinu devojčice Dare...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.