Antologija šaljivih narodnih pripovedaka Ivana Zlatkovića

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Antologija šaljivih narodnih pripovedaka" Ivana Zlatkovića

Fenomen domaće komike u usmenoj tradiciji opisao je doktor Ivan Zlatković u knjizi "Antologija šaljivih narodnih pripovedaka", u izdanju Radio-televizije Srbije. U knjizi su ljudske osobine prikazane na na duhovit i naučno utemeljen način.
Ironija, parodija, hiperbola, satira i karikatura najbolje izražavaju humor u domaćoj usmenoj prozi. Pod njihovom palicom ožive likovi šaljivih narodnih pripovedaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Luiđi Pirandelo je rekao da nema ničeg ozbiljnijeg od humora. Sav moj trud i rad je bio jako temeljan i ozbiljan i u tom smislu ja u sali kažem da sam se retko kad i nasmejao, i suština jeste u tome da je to jedna materija koja je prosto neverovatna u tom smislu, kada govorimo o fenomenologiji o onom suštinskom delu humora, i onda u tom smislu pokušavate da čitate, što više da shvatite, što više i pristupate tome kulturalno ali pre svega naučno i onda vam je to jedan zadatak, jedan ozbiljan cilj", rekao je autor Ivan Zlatković. 
Humor je, kako Ivan ističe, veoma ozbiljna stvar, a čitajući ovu knjigu podsećamo se na kulturne vrednosti našeg društva
"Naš narod je poznat po tome da na sve veoma brzo reaguje i imamo jedno divno podsećanje na kulturne vrednosti našeg naroda, njihovo kretanje po terenu i odatle su svi ovi zapisi. Ono što mislim da je najlepše da se kaže je da je humor pravo pobune i pravo na slobodu i to je možda jedina prava karakteristika našeg naroda", smatra Zaltković.
Sabrani primeri te naučno-popularne antologije, čija je osnova kritičko razmatranje humora, dovoljno su raznovrsni da predstave taj fenomen. Humor u formi šaljivih priča pretočen je u štivo za široku čitalačku publiku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.