Antanasije Punoševac: Arhetipski karakteri

Izvor: Arte, 18.Jun.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antanasije Punoševac: Arhetipski karakteri

Izložba slika Antanasija Punoševca " Arhetipski karakteri" otvara se 18.juna 2019. godine u 19. sati i biće otvorena do 6. jula, 2019. godine, svakog dana od 10 do 20 sati, sem nedelje. Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca

Arhetipski karakteri

Uzeti kao univerzalne forme, tela i lica predstavljena na ovoj izložbi dovedena su do individualne neprepoznatljivosti. LJudi na radovima su oslobođeni socioloških karakterističnosti, kao i svih prolaznih, trenutnih psiholoških >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << odlika. Oni postaju predstave univerzalnog, arhetipskog karaktera. Krećući od primarne

inspirisanosti ljudskim telom, moje istraživanje teži razotkrivanju onog osnovnog sadržaja upisanog u njegovoj arhitektonici. Te sadržaje, prvenstveno humanog karaktera, pokušavam da učinim jasno čitljivim kroz likovno redefinisanje prostora tela – prostora u kojima oni postaju materijalni i dostupni vizuelnom opažanju.

Cilj je ostvariti prostor opštih pitanja ljudskog postojanja, kao i snažan doživljaj ljudskog prisustva. Pod tim prostorom se, pre svega, podrazumeva imaginarni prostor slike, a zatim i realni prostor, koji se formira postavkom radova u galerijskom ambijentu. Imaginarni prostor slike se otvara u granicama tela i njegove materijalnosti. Prisutnosti telesne materije, a kroz nju i samog čoveka, doprinose likovni postupak koji zahteva dugotrajne procese traženja i transformacije forme tela. Zaleđen pogled, zaustavljeni pokreti ljudskih figura koje sve vreme pokušavaju da nadiđu format i skoro izađu u prostor posmatrača, naglašena materija telesnosti – sve to bi trebalo da navede posmatrača na suočavanje sa prirodom čoveka kao takvog. Predstave sa slika bi trebalo da posmatrača dovedu u stanje snažne empatije, koja za cilj ima pobuđivanje onih dubokih pitanja ljudskog postojanja. Slikarskim transformisanjima i stalnim preispitivanjima forme i karaktera, telo i lice počinju da odaju utisak kretanja životne energije, kao i ljudske zagledanosti u prostore izvan svakodnevnog. Posmatrač biva izmešten iz sadašnjeg trenutka i upućen na potragu za slikama oslobođenih od površnosti – za slikama opšte drame ljudskog postojanja, otkrivajući tim putem kako bitnost tuđeg prisustva, tako i nove prostore sopstvenog bića.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

'Zavičajne slike samozatajnog nastavnika' - izložba slika Milana Zdravka Šimere

Izvor: SEEcult.org, 18.Jun.2019

Izložba slika Milana Zdravka Šimere otvara se 18. lipnja, u 20 sati, u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću. Izložba će ostati otvorena do 30. lipnja 2019.!

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.