Anja Tončić: Tačka topljenja

Izvor: Arte, 19.Sep.2019, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anja Tončić: Tačka topljenja

U galeriji X VITAMIN će u četvrtak 26. septembra u 19 časova biti otvorena prva samostalna izložba crteža i slika mlade umetnice Anje Tončić, pod nazivom „Tačka topljenja“.

Izložba pod nazivom „Tačka topljenja“, predstavlja izbor radova nastalih tokom Anjinog dvogodišnjeg slikarskog i konceptualnog istrživanja motiva vrteške. Predstava karusela u pokretu odličan je povod za virtuozno poigravanje tehnikama. Ciklično kretanje simulira vrtlog koji predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << metaforu dinamike naše realnosti. Kontinuirano kretanje u zatvorenom krugu pozate scenografje, stvarnost koje se držimo grčevito, dok se pogled izvan graniči sa užasom i užitkom otkrovenja izmenjene percepcije. Pitanje o mogućnosti postojanja izvan domena prihvaćenih referentnih sistema na metafizičkom, materijalnom i psihoemotivnom nivou jesu osnovna tema ove izložbe.

O svom interesovanju za ovu temu umetnica kaže sledeće: “Vrtlozi koje me fasciniraju nisu slobodni, nisu iznad granica postojanja u apstraktnom smislu, već su konstantno okovani okolnostima. Taj sklop ukroćenog, okovanog haosa koji se kao otelotvoreni prkos svemu tome ipak okreće je transportovanje lične vizije egzistencije. Poput osobenosti borbe postojanja svakog pojedinca, vrtlog u takvom svetu opstaje kao subverzivna inverzija života - nezavisno kretanje dinamičnog neživota. U društvu i sistemu na koje smo prinuđeni, odmetništvo u fiktivno je utešno, ali pojedinac gubi sposobnost da odgonetne sopstvenu prošlost, kao i stvarnost. Život se predstavlja kao vrtlog ogromne akumulacija prizora. Sve što je nekada bilo neposredno doživljavano, udaljava se u predstavu.”

Izložba u galeriji X VITAMIN biće otvorena do 9. oktobra 2019. godine. Radno vreme galerije je radnim danima od 14 do 20 časova i subotom od 12 do 15 časova

Anja Tončić rođena je u Beogradu 1996. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo u klasi profesora Milete Prodanovića.  Izlagala je na  grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu a ovo je njena prva samostalna izložba. Dobitnica je većeg broja nagrada.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.