Izvor: Arte, 05.Nov.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrea Dramićanin: The Broken Dream

U utorak 6. novembra u 19 časova biće otvorena samostalna izložba "The Broken Dream", umetnice Andree Dramićanin u galeriji X VITAMIN.

The broken dream je istinita priča o rastu, borbi, razvoju i stradanju - besprekornost i lepota koje zaslužuju divljenje,  slabost koja iziskuje podsmeh i sažaljenje. Izložba skulptura i video instalacija Andreje Damićanin je vrcavi odraz društva u kome živimo, prevazilazeći sopstvene granice,  u nadi da nam se ono najgore nikada neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << desiti. U svetu u kome kome postoji pravo na sve osim na grešku, neuspeh i nesavršenost.  U X VITAMIN Galeriji od 6-21. novembra 2018.

Umetnica motiv čirlidersica pronalazi u sećanju na detinjstvo, kada su one bile česta tema popularnih filmova i muzičkih spotova. Mada je situacija u kojoj polugole mlade devojke zabavljaju uglavnom mušku publiku tokom sportskih događaja na sreću sve manje društveno prihvatljiva, poruka koju one šalju je i dalje veoma prisutna. Insistiranje da se uvek mora biti mlad, lep i srećan, ta lažna slika o uspehu koja je emitovana u poluvremenu utakmica, danas je prisutna svuda i uvek. Iako smo delimično svesni da do naloga na društvenim mrežama uglavnom stižu idealizovane i fejk slike koje služe za predstavljanje sebe i sopstvenog života lepšim i boljim nego što jeste, svakodnevno posmatranje ljudi koji izgledaju lepše, provode se bolje, putuju dalje i zarađuju više, pa makar to bilo i neistinito, stvara zaglušujući pritisak i utisak da je neuspeh postao društveno neprihvatljiva kategorija. Andrea Dramićanin se u svom radu već bavila temom velikih očekivanja i time šta se desi kada ne dođe do njihovih ispunjenja. Ona stvara sjajne, šljašteće, instagramične radove koji referišu na ikonične predmete i simbole pop kulture. Kao i sa američkim snom, problem je u tome što oni nisu realni: blistavi osmeh navijačica pretvara se u kez iza koga se nalazi samo praznina, a cela izložba postaje ironična kritika ideje o obećanom boljem životu.  ( Sanda Kalebić, iz teksta kataloga)

Andrea Dramićanin je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstva. Poslednji semestar master studija završila je na École nationale supérieure des beaux-arts de Paris kao stipendista Vlade Francuske. Izlagala na grupnim izložbama i samostalno. Rad u kolekciji Hotel Mariott Belgrade, SKC Kragujevac i brojnim privatnim kolekcijama. ovogodišnja je pobednica konkursa za mlade umetnike pod nazivom Private values Švajcarske ambasade u Beogradu.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.