Amitav Goš u Beogradu

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amitav Goš u Beogradu

Indijski pisac Amitav Goš, poznat po romanima "Staklena palata" i "Gladna plima", gostuje ovih dana u Beogradu. Istraživanje predstavlja najlakši deo kada stvarate roman, najteže je izmisliti likove i radnju, smatra Goš.

Gost Beograda ovih dana je indijski pisac i antropolog Amitav Goš, našoj čitalačkoj publici poznat po romanima "Staklena palata" i "Gladna plima".

Za Amitava Goša pisanje je sve, jer uz pisanje sve postaje stvarno. Istraživanje je najlakši >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deo kada stvarate roman, najteže je izmisliti likove i radnju, kaže pisac čija se dela odlikuju snažnim temama iz doba postkolonijalizma.

Njegove romane je teško klasifikovati. Prepliću se "indijska nostalgija" i ozbiljne teme. Posebno u romanu "Gladna plima" sjedinjuje se istorijsko i mitološko. Prisutno je velikog jezičko bogatstvo. Goš gradi jedan fascinantan svet.

"Jako je teško opisati taj svet, jer je on jedinstven i neobičan poseban po svemu. Nastanjen brojnim biljkama, životinjama, u kome ljudi zapravo teško žive", kaže Goš.

Pisac objašnjava da je taj svet Sundarbani i to je svet siromaštva ali i kulturološkog bogatstva, velikih katastrofa i opasnosti, jedini svet sa kojim bih mogao da ga uporedim je Arktik.

Amitav Goš prvi put je bio u Beogradu kao tinejdžer. Otkriva da je još kao mladić pročitao roman Ive Andrića "Na Drini ćuprija".

Amitav Goš rođen je u Kalkuti. Član je Britanskog kraljevskog književnog društva. Živi između Indije i SAD gde gostuje kao predavač na uglednim univerzitetima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.