Američko-srpski tandem u Guarneriusu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2010, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američko-srpski tandem u Guarneriusu

Američki sopran Patriša Sends i srpski pijanista Vladimir Gligorić održaće u beogradskom Centru lepih umetnosti "Guarnerius" zajednički koncert u subotu, 12. juna sa početkom u 20 časova. Na programu će biti "Pesme iz Overna" Žozefa Kanteluba, španske pesme, engleske arije i kompozicije za solo klavir. Pokrovitelj koncerta je ambasada SAD u Beogradu, a ulaz je slobodan.

Sopran Patriša Sends (Patricia Sands), će se posle 2 godine ponovo predstaviti beogradskoj publici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a scenu će deliti sa jednim od najboljih pijanista mlađe generacije, Vladimirom Gligorićem.

Patriša se bavila umetničkom administracijom, crkvenom muzikom, nastupala je kao solista, predavala je solo pevanje, horsku muziku i radila u teatru i internacionalnim školama u Maleziji, Južnoj Africi, Hondurasu, Americi i Srbiji.

2003. godine odlazi u Tajpej (Tajvan), gde nastavlja usavršavanje svog glasa kod prof. Lorraine Nawa-Jones (koja je operski sopran i bivša studentkinja Tito Gobbi-ja), na Evropskoj akademiji za muziku, a takođe je obavljala i funkciju direktora Internacionalnog hora Tajpeja.

Od 2007. godine, Patriša živi u Beogradu i predaje muziku i pozorišnu umetnost u beogradskoj Internacionalnoj školi. 2008. godine je nastupala u Centru lepih umetnosti "Guarnerius" i Italijanskom kulturnom centru, a učestvovala je i na festivalu opere u Urbaniji, Centro Studi Italiani.

Vladimir Gligorić, pijanista, rođen je u Beogradu 1979. godine u porodici muzičara. Postdiplomske studije je započeo na Conservatoire de musique de Geneve (Švajcarska), u klasi prof. Elizabete Atanasove. Magistrirao je na FMU u Beogradu u klasi pijaniste prof. Aleksandra Serdara, kod koga je trenutno i na doktorskim studijama.

Održao je brojne solističke koncerte u Beogradu, širom Srbije, ali i van granica naše zemlje i pohađao je majstorske kurseve renomiranih pijanista i profesora. Bio je stipendista Ministarstva prosvete, Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, kao i SANU.

2006. godine je osvojio visoko 4. mesto na međunarodnom Pijanističkom takmičenju III Memorijala Isidor Bajić u Novom Sadu, gde dobija i nagradu za najperspektivnijeg takmičara Memorijala. 2009. godine je bio finalista medjunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu, a iste godine je osvojio 3. nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju "Emil Giljels“ u Odesi (Ukrajina).

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Terem kvartet na koncertu u čast Dana Rusije

Izvor: Story, 10.Jun.2010

Gazprom Neft i Ambasada Ruske Federacije organizuju 12. juna sa početkom u 20 časova Svečani koncert povodom Dana Rusije u Velikoj dvorani Sava Centra.

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.