Ambijentalni spektakl

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambijentalni spektakl

Nastupom teatra „Titanik“ iz Nemačke sa predstavom „Odisej“, zasnovanom na istoimenom Homerovom spevu, u Smederevu će 11. avgusta biti otvoren prvi pozorišni festival „Tvrđava teatar“. Na ovoj međunarodnoj manifestaciji, u selekciji Branislave Liješević u okviru zvaničnog programa biće izvedeno devet predstava i uličnih performansa. U susretu sa novinarima, održanom juče u beogradskom Narodnom pozorištu, Liješevićeva je kazala da će svi naslovi, osim performansa, biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odigrani u Malom gradu, najatraktivnijoj lokaciji Smederevske tvrđave, koja svojom ekskluzivnošću nadmašuje slične prostore u regionu.

Festivalski program

Pored „Odiseja“, na festivalu će biti izvedene i predstave „Grad“ (Patos teatar, Smederevo), „The Magical caravan“ (The Serious road trip, Rumunija), „Godo na usijanom limenom krovu“ (SNP, Novi Sad), „Mala sirena“ („Boško Buha“, Beograd), „Mali princ“ (Patos teatar, Smederevo), „Absolute pearl“ (Teatar company „Strange fruit“, Australija), „Derviš i smrt“ (Narodno pozorište, Beograd), i „Ko se boji Virdžinije Vulf“ (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica). U okviru pratećih manifestacija, planirani su razni radionički programi, kao i promocije knjiga Marine Milivojević-Mađarev, Milivoja Mlađenovića i Nele Antonović.

Umetnost i turizam

- Festival je osnovan kao odgovor na izraženu potrebu umetnika i publike u Srbiji, za savremenim ambijentalnim predstavljanjem vrhunskih teatarskih postavki. Festival takođe odgovara na potrebe lokalne sredine za utvrđivanjem kulturnog identiteta grada koji će objediniti kulturnu ponudu i promociju turističkih izuzetnosti Smedereva i tvrđave kao idealnog prostora za prezentaciju visokih umetničkih dometa - smatra Liješevićeva.

Prema njenim rečima, „Tvrđava teatar“ je položajem i uslovnostima determinisan kao festival ambijentalnog karaktera.

- U Srbiji postoji nekoliko značajnih pozorišnih festivala koji se realizuju u zatvorenim klasičnim pozorišnim prostorima, najčešće oslonjeni na neku pozorišnu kuću, a odvijaju se u toku pozorišne sezone. Pravi pozorišni festival u ambijentu i pod otvorenim nebom, na tvrđavom koja je idealno okruženje za izvođenje atraktivnog pozorišnog programa, izrazito nedostaje u letnjoj ponudi pozorišnog života u Srbiji. Osnivanje jednog ovakvog festivala, nesumnjivo će doprineti razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji. Iako, zbog raznih okolnosti, neke predstave nisam mogla da uvrstim u program, mislim da ovogodišnja selekcija sasvim zadovoljava potrebe publike i pozorišnih sladokusaca - ocenjuje Branislava Liješević.

Evropske vrednosti

Organizatori festivala, čiji je direktor Dragoljub Martić, a predsednik saveta Vida Ognjenović, smatraju da je jedna ovakva manifestacija, u današnjem vremenu vladavine najnižeg ukusa, bujanja primitivizma, kiča i sveopšte provincijalizacije, preko potrebna i da će ona predstavljati značajan korak ka povratku srpske pozorišne umetnosti i kulture uopšte svojim evropskim korenima.

  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.