Izvor: Blic, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador uživanja

Ambasador uživanja

Zoran Predin (1958), frontmen, tekstopisac i kompozitor mariborske grupe 'Lačni Franz', od 1989. godine 'neguje' i solo karijeru i važi za najboljeg slovenačkog šansonjera; upoređuju ga sa Đorđem Balaševićem. Svoj prvi koncert u Srbiji, posle više od deset godina, Predin će održati 25. aprila u Centru 'Sava'.

Iako je 'Lačni Franz' bila jedna od vodećih grupa SFRJ, Zoran Predin je uvek imao specifičan status među fanovima i muzičarima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'Lačni Franz' poslednjih godina, kako je to definisao Petar Janjatović, važe za jednu od najznačajnijih slovenačkih grupa i uživaju status hodajuće institucije.

Sve pesme koje je napisao za grupu 'Lačni Franc' Predin izvodi i na svojim solo koncertima, a neke od njih se nalaze u nešto izmenjenim aranžmanima i na solo pločama. Godine 1989. sa Arsenom Dedićem, Predin snima ploču 'Svjedoci priče' na kojoj se nalaze nove verzije pesama 'Lačnog Franza'. Dedić je uradio prepev pesme 'Čakaj me', a pesmu 'Domovina' pevaju zajedno za Borom Đorđevićem.

Godine 1995. Predin objavljuje svoj drugi solo CD 'Napad ljubezni' koji je snimljen sa bendom 'Ambasadori uživanja'. Na ovoj ploči Predin se pokazao kao majstor za različite muzičke žanrove.

Albumom 'Ljubimci iz omare' probija se van granica Slovenije i gostuje u Parizu, Londonu, Edinburgu, Beču. Sa orkestrom 'Adijo Pamet' snimio je pre dve godine album 'Lovec na sanje' koji spaja šansonu i džez.

Prvi kompilacijski album svoje solo karijere 'Tretji človek' objavio je 2001. Predin je zajedno sa Vladom Kreslinom i Petrom Lovšinom autor i slovenačke fudbalske himne 'Slovenija gre narej' koja će slovenačke fudbalere pratiti na putu za Tokio na Svetsko prevenstvo. K. R.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.