Almodovarova satirična kritika Španije

Izvor: B92, 14.Jun.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Almodovarova satirična kritika Španije

Najnoviji film španskog reditelja Pedra Almodovara "Slučajni ljubavnici" je žestoka komedija za koju oskarovac kaže da predstavlja povratak njegovim korenima kao satiričara i kritičara savremene Španije.

Film, koji će 16. juna biti prikazan u Beogradu na reviji filmova "Blockbuster", prati putnike na letu iz Španije ka Meksiku čiji se avion kvari.

Almodovar, 63, vratio se svojim komičarskim počecima pošto je proteklih desetak godina radio drame uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Pričaj sa njom" za koji je dobio Oskara za scenario i "Koža u kojoj živim".

"Tokom osamdesetih sam snimao komedija tako da je ovo povratak korenima", rekao je Almodovar Rojtersu. "Mislim da mi je bilo potrebno da snimim nešto lagano".

U filmu, piloti i gej stjuardi pokušavaju da skrenu pažnju putnicima time što im daju alkohol i droge što vodi do seksa i plesa na hit pesmu "I'm So Excited" grupe "Pointer Sisters".

Sporedne uloge tumači i nekoliko glumaca koji su i ranije radili sa Almodovarom uključujući Havijera Kamaru, Lolu Duenas, Sesiliju Rot i Blanku Suarez. U filmu se nakon višegodišnje pauze, ponovo zajedno pojavljuju Antonio Banderas i Penelope Kruz.

Almodovar kaže da je nesvesno kanalisao viziju seksualno eksplicitnog Džona Votersa koji je režirao "Lak za kosu" i koji je, prema njegovim rečima, "jedan od mojih najboljih američkih prijatelja".

Imajući Votersa na umu, Almodovar kaže da film ima mnoge elemente zbog kojih će gledaoci film opsiati kao "prljav" jer putnici rade "sve što je zabranjeno da se radi u avionu".

"U Španiji biti uzbuđen znači biti napaljen. U drugom delu filma, putnici su u tom stanju", rekao je Almodovar.

Režiser, koji je homoseksualac, odrastao je tokom represivne vladavine Fransiska Franka u Sspaniji. Posle diktatorove smrti 1975. demokratija je iznenada, kaže Almodovar, donela "veliku eksploziju slobode".

Njegov prvi film "Pepi, Luci, Bom y otras chicas del monton" iz 1980. uhvatio je novootkrivenu kulturnu i seksualnu slobodu tog vremena.

I dok su "Slučajni ljubavnici" zaista zamišljeni kao komedija, Almodovar kaže da je film takođe i metafora za Španiju koja je žestoko pogođena dvogodišnjom recesijom zbog koje je četvrtina radno sposobnih Španaca bez posla.

Reditelj kaže da film odražava "političku korupciju i finansijske pronevere" koje su opustošile zemlju i krizu zbog koje je Španija tražila pomoć od EU u vrednosti od 54 milijarde dolara.

"Ono što je metaforično u filmu je putovanje koje se sastoji od kruženja bez ideje gde će sleteti", rekao je Almodovar. "Potrebno im je da hitno slete ali ne znaju ko će to uraditi."

"Postoji mnogo straha i nezivesnosti - dve reči koje definišu moja osećanja kao građanina Španije", dodao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Almodovarova satirična kritika Španije

Izvor: B92, 14.Jun.2013

Najnoviji film španskog reditelja Pedra Almodovara "Slučajni ljubavnici" je žestoka komedija za koju oskarovac kaže da predstavlja povratak njegovim korenima kao satiričara i kritičara savremene Španije...Film, koji će 16. juna biti prikazan u Beogradu na reviji filmova "Blockbuster", prati putnike...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.