Aleksandra Perović: Gvozdena jabuka

Izvor: Arte, 10.Dec.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandra Perović: Gvozdena jabuka

Samostalna izložba "Gvozdena jabuka" autorke Aleksandre Perović. Otvaranje je u utorak 11.decembar, 2018. u 19 časova Galerija SKC-a, Bulevar Zorana Đinđića 152a, Novi Beograd.

Aleksandra Perović diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu jula 2012. Serijom radova pod nazivom „Ruže lete u nebo“. Na njima dominiraju industrijsko-futuristički elementi, kao osvrt na svet u kojem živimo i čovekov sve manji obzir prema prirodi. Nastavljajući da razvija >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << svoju poetiku u tom smeru, produbljujući i razrađujući spomenutu temu, dolazi do serije crteža „Sukobi-susreti“, u kojoj obraća pažnju na neraskidivu a opet narušenu vezu između čoveka i prirode, na savremeno doba postindustrijskog neokapitalizma u kojem živimo.  Postavlja se pitanje šta za čoveka predstavlja priroda, a šta mašina. Da li on kao kreator mašine pruža otpor kreatoru prirode, ili priželjkuje nadmoć, ili se čak poistovećuje s njim… Prisutno je zadivljenje svim tvorevinama, kako živim, tako i neživim. Kao posledica toga rodila se želja da svoje istraživanje usmeri na pejzaž i tako nastaje serija radova „Gvozdena jabuka“, nadahnuta istoimenom pesmom Vaska Pope:   „Gde mi je mir Neprobojni mir Gvozdena jabuka Teme mi je stablom probila Glođem ga Vilice sam oglođao…“  Ovi radovi odstupaju od klasične filozofije pejzaža aludirajući na prisustvo i odsustvo čoveka i njegove tvorevine u samoj prirodi. 

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.