Ako nećeš ti, Tarantino hoće: Kako je Vajnstin umalo uništio Gospodare

Izvor: B92, 03.Maj.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako nećeš ti, Tarantino hoće": Kako je Vajnstin umalo uništio "Gospodare"

Malo je trebalo pa da kultni "Gospodari prstenova" izgledaju mnogo drugačije, samo da je Piter Džekson podlegao pritisku Harvija Vajnstina.

Vajnstin je sa bratom Bobom potpisan kao izvršni producent trilogije, iako je njihova produkcijska kuća Miramaks pre početka snimanja filmova prepustila projekat kompaniji Nju lajn sinema.

Kao razlog za tu promenu navode se nesuglasice između Harvija Vajnstina i Džeksona, koje nabraja filmski pisac Ijan Nejtan u knjizi "Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što možeš da zamisliš: Piter Džekson i stvaranje Srednje zemlje".

Vajnstin je pretio Džeksonu da je Kventin Tarantino spreman da ga zameni, ako se ne povinuje njegovoj želji, da Gospodare zgura u jedan dvočasovni film, prenosi Gardijan.

Vajnstin je smatrao da je novozelandski režiser "straćio" 12 miliona dolara razvijajući scenario za dva filma. Druga moguća zamena za Džeksona bio je Džon Maden, reditelj "Zaljubljenog Šekspira".

"Harvi je imao stav 'ili ćeš po mome ili si izbačen. A Kventin je spreman da režira'", navode se u knjizi reči Kena Kaminsa, producenta.

Džekson je dobio poruku 1998. u kojoj mu Miramaks najavljuje "radikalniji, utegnutiji pristup", koji će omogućiti da se snimi samo jedan film.

Taj pristup bi značio da nema bitke u Helmovom ponoru, da Eovin bude Faramirova sestra, a da se Boromir izbaci, da se Balrog ne pojavljuje, a čak je i Sarumanovo prisustvo bilo dovedeno u pitanje.

"To je bio film koji bi garantovano razočarao svakoga ko je pročitao knjigu", kaže Džekson u knjizi.

Ovako je Džeksonu data prilika da promeni produkcijsku kuću, a Nju lajn sinema mu je omogućio da snimi trilogiju koja je osvojila ukupno 17 Oskara, uključujući i nagradu njemu za najbolju režiju za "Povratak kralja", piše Nedeljnik.

Prošlog decembra Džekson je izjavio da je poverovao u Vajnstinovo blaćenje glumica Ešli Džad i Mire Sorvino i da ih je zbog toga zaobišao u kastingu. Džekson kaže da ih je Vajnstin opisao kao neverovatno teške za saradnju, kao i da je sada siguran da ih je namerno ocrnio i da mu je žao što je posumnjao u talenat glumica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.