Ajflelov šlajz - spomenik kulture od izuzetnog značaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2020, 17:52

"Ajflelov šlajz" - spomenik kulture od izuzetnog značaja

Bečej, bačko mesto na desnoj obali Tise, biser je umetnosti i arhitekture. O tome svedoči i stara brodska prevodnica ili kako je Bečejci zovu "Ajflelov šlajz", koja je duže od jednog veka kruna vezivanja Tise sa kanalom Dunav-Tisa-Dunav i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Nadzemna čelična konstrukcija sa mehanizmom pokretanja kapija putem jednosmerne struje u sopstvenoj centrali, bila je jedna od prvih prevodnica u Evropi. Gradnja zaštitnog znaka Bečeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trajala je pet godina, donevši zlatno doba mestu, jer je šlajz bio značajan put za mnoge evropske trgovce, a njegov mehnizam omogućio je i osvetljenje.

Prevodnica je bila u funkciji sve dok 1975. nije bila sagrađena nova u blizini, ali Bečejci tvrde da je takozvani "Ajfelov šlajz" jedno od najvećih turističkih blaga koje imaju. Nezaobilazna je u svim đačkim i turističkim turama danas, a zbog jedinstvene vodene površine, predstavlja i idealno mesto za pecaroše.

Atraktivnost šlajza leži i u spomeniku, koji simbolizuje krvav led, pod koji su mađarske fašističke snage bacile 215 žrtava u Velikoj raciji 1942. godine. Prevodnicu su u prošlom veku posetile i mnoge svetske delegacije, a tu su se odigrale i prve zvanične bečejske utakmice vaterpola.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.