Advokat Vukčević za B92.net: SANU vratila šest slika Farčiću, okončana borba za vraćanje časti

Izvor: B92, 19.Maj.2021, 13:29

Advokat Vukčević za B92.net: "SANU vratila šest slika Farčiću, okončana borba za vraćanje časti"

Petogodišnji sudski postupak koji se vodio protiv Nedeljka Farčića, danas je dočekao svetlu završnicu. Šest slika čuvenog umetnika i akademika Petra Omčikusa, vraćene su njenom pravom vlasniku, potvrdio je za B92.net njegov advokat Jovan Vukčević.

Nakon pravnosnažnog okončanja sudskog postupka u kom je Nedeljko Farčić oslobođen od optužbe Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da je od svog prijatelja, pokojnog čuvenog slikara i akademika Petra Omčikusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utajio 38 slika, danas je šest slika koje su tokom trajanja krivičnog postupka bile privremeno oduzete od Nediljka Farčića i smeštene u prostorije Srpske akademije nauka i umetnosti konačno vraćeno pravom vlasniku, gospodinu Nedeljku Farčiću.

Podsetimo, drama oko slika traje od 2016. godine kada su i podignute optužbe protiv Farčića, dugogodišnjeg prijatelja Omčikusa. U toku prošlogodišnjeg sudskog procesa u kojem je Farčić oslobođen od optužbe utvrđeno je da u njegovom vlasništvu šest slika.

Jutros u 9:30 časova, gospodin Nedeljko Farčić je u pratnji advokata Jovana Vukčevića i inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala od zaposlenih u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, preuzeo šest slika koje su tokom pet godina suđenja privremeno bile smeštene u SANU. U pitanju su slike "Svetlosna zbivanja 1", "Svetlosna zbivanja 2", "Svetlosna zbivanja 3", "Podne", "Vibracije" i "Žega 2", koje je akademik Petar Omčikus naslikao u prvoj deceniji ovog veka, i koje su mahom bile izložene na izložbi "Svetlosna zbivanja", koja je održana 2009. godine u Galeriji Biblioteke grada Beograda.

Na ovaj način je, posle pravnog epiloga, cela situacija i suštinski okončana vraćanjem slika vlasniku. Tokom sudskog postupka, podsećamo, za ovih šest slika koje su oduzete od gospodina Nediljka Farčića bilo je utvrđeno da pripadaju njemu i njegovoj porodici, jer je iste kupovao od pokojnog akademika, dok je za preostale 32 slike utvrđeno ili da se nalaze kod drugih vlasnika, ili da nije dokazano da uopšte postoje.

"Danas je petogodišnja borba za pravdu i vraćanje časti gospodinu Nediljku Farčiću i praktično okončana, jer je šest slika vraćeno svom vlasniku, po odluci suda. Ovim je i definitivno stavljena tačka na iscrpljujuću borbu za utvrđivanje istine o ovom delu stvaralaštva velikog slikara i akademika. Još jednom moram da istaknem kvalitetan rad suda u konkretnom slučaju, kao i ažurnost Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u samom postupku preuzimanja slika od SANU i vraćanja istih gospodinu Nediljku Farčiću", rekao je advokat gospodina Nedeljka Farčića, Jovan Vukčević je za B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.