ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Pronađeni ostaci džamije Mehmed-paše Sokolovića u Mađarskoj

Izvor: Blic, 23.Jun.2016, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Pronađeni ostaci džamije Mehmed-paše Sokolovića u Mađarskoj

Arheolozi kažu da su na jugu Mađarske u gradu Siget u blizini grobnice sultana Sulejmana Veličanstvenog pronađeni ostaci džamije koju je podigao veliki vezir Mehmed-paša Sokolović.

Istraživanje na ovom lokalitetu je pokrenula i rukovodila Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Turske.

Tim arheologa je ustanovio da se u blizini mesta na kom su sahranjeni unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog koji je preminuo 1566. godine, otkriveni ostaci džamije Mehmed-paše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koju je 1692. godine srušila habzburška vojska.

- Pronašli smo ostatke džamije. Prema dostupnim podacima iz tog perioda, u Sigetu je, pored turbeta Sulejmana Veličanstvenog, jednu džamiju sagradio Mehmed-paša Sokolović. Građevina koju smo pronašli dosta je veća od turbeta i okrenuta je prema Meki - rekao je vođa istraživanja, Norbert Pap, koji je podsetio da je Sulejmanova grobnica pronađena prošle godine.

Kako tvrdi Pap, radi se o izuzetku od nepisanog pravila, pošto su džamije na području Mađarske u to vreme građene u samim gradovima.

- U osmanskom periodu Mađarska je imala oko milion stanovnika i 20 do 30 hiljada vojnika. Ljudi su živeli u gradovima i zbog toga su džamije i turbeta zidani tamo. Samo jedna džamija i turbe su sazidani izvan grada i njih smo upravo pronašli. Sulejman Veličanstveni je umro na ovom mestu i baš zbog toga su njegovi organi tu pokopani i sagrađeni su turbe i džamija - rekao je Pap za Anadoliju.

Naučnici će nastaviti potragu za tekijom iz 16. veka koju su koristili sarajevski derviši, jer arhivski podaci govore u prilog tome da se i ona nalazi u neposrednoj blizini grobnice i novootkrivene džamije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.