A sad jedna za lovu: Veliki glumci u ulogama za zaborav

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A sad jedna za lovu: Veliki glumci u ulogama za zaborav

Pojavljivanje Helen Miren u osmom nastavku "Paklenih ulica" mnoge je iznenadilo, ali ju je ujedno uklonilo sa liste glumaca bez sramne mrlje u karijeri. Koja postaje sve kraća i kraća.

Bukvalno svaki ugledni glumac - od Orsona Velsa i Marlona Branda do Kejt Blančet i Dastina Hofmana - zaradio je laku lovu pojavivši se u nekom besmislenom filmu koji je bio nedostojan njegovog talenta. "Gardijan" je napravio listu onih koji su se najviše obrukali.

Orson Vels >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u filmu "Transformersi: Film"/Transformers: The Movie (1986)

U tom trenutku Velsova karijera je otišla toliko nisko da je bi poznatija po gnevnim, pijanim ispadima koji su izbacivani u montaži. Njegov konačni gubitak dostojanstva bilo je pozajmljivanje glasa robotu Jednorogu koji proždire planetu u ovoj animiranoj reklami za igračke. Ovo, međutim, ukazuje na jednu činjenicu vezanu za posrnule glumce: iako je uloga ispod njih, filmovi su često izuzetno zabavni za gledanje. Ako uporedite ovaj sa bilo kojim filmom Majkla Beja, Velsovi "Transformersi" izgledaju kao remek-delo.

Džudi Denč u filmu "Ridikove hronike" / The Chronicles of Riddick (2004)

Denčova je uspela da uzme Oskara za lik koji se pojavljivao ukupno osam minuta u filmu. Ali, to nisu bile "Ridikove hronike" u kojima je glumila Dejm Džudi Denč koja može da leti, ali zamalo, i ima zavesu preko glave. Film je dugačak i dosadan, ali barem je Kristijan Grej fan, kako nam je to prikazano u filmu "50 nijansi mračnije": na zidu ima poster iz filma.

Dastin Hofman u filmu "Prodavnica čuda gospodina Magorijuma" / Mr. Magorium’s Wonder Emporium (2007)

Film toliko loš da je bio tema sprdanja u "Čistoj hemiji", "Prodavnica čuda" je vrhunski primer šta sve loše može da se desi ako angažujete uglednog glumca da igra u glupom filmu. Hofman je ukrasio lik bezbrojnim iritantnim tikovima i gestikulacijom zbog kojih bi dobio batine da nije Dastin Hofman. Buduća oskarovka Natali Portman takođe je sebi učinila medveđu uslugu. Nepodnošljivo.

Marlon Brando u filmu "Ostrvo dr Moroa" / The Island of Dr Moreau (1996)

Priče o budalaštinama koje je Marlon Brando pravio na snimanju ove uklete adaptacije H.Dž. Velsa su daleko zabavnije od samog filma. Govorilo se da je, umesto da nauči tekst, Brando samo ponavljao ono što mu je diktirano u slušalicu; trik koji je krenuo naopako kada je signal presreo lokalni policijski skener. On je takođe insistirao da njegov lik treba da nosi nazimenično kofu na glavi i da na kraju treba da se razotkrije kao delfin. Negledljivo.

Denzel Vošington i Rasel Krou u filmu "Virtuoznost" / Virtuosity (1995)

Evo dvojice u jednom. Zvanični zaplet glasi: "Naučnici stvaraju virtuelni svet u računaru gde živi jedan od najvećih zločinaca svih vremena. U njegovoj se psihi nalaze mozgovi oko dve stotine najvećih ubica. Ali, on uspeva da pobegne u stvaran svet, a bivši policajac biva angažovan da zaustavi njegovo terorisanje". Film uopšte nije dobar kao što zvuči na papiru iako glavni glumci imaju ukupno tri Oskara.

Majkl Kejn u filmu "Ajkula 4: Osveta" / Jaws: The Revenge (1987)

Kejnov metod, "jedan za mene, jedan za njih", kada je reč o njegovoj karijeri, ima za posledicu vrlo mešovotu filmografiju. Ali, najniže je pao u četvrtom nastavku o Ajkuli. Karakter kojeg je tumačio Roj Šajder je umro a njegovu (verovatno vidovitu) udovicu naokolo juri besna ajkula, da joj se osveti. Kejn se delimično iskupio svojim stavom "boli me uvo za sve":

- Nisam gledao film ali po svim merilima je očajan. Međutim, video sam kuću koju mi je sagradio i ona je fantastična.

Piter O'Tul u filmu "Super devojka" / Supergirl (1984)

Film je prepun čudnovatno žalosnih izvedbi glumaca koji izgledaju kao da su na samrti. Ali, Piter O'Tul je dobio najteži udarac. Igra Kriptonca uhvaćenog u Fantomsku zonu i deluje kao zarobljeni cirkuski majmun koji će ostati bez večere ako ne prikaže sve trikove koje je naučio. Srceparajuće.

Fej Danavej u filmu "Danston u hotelu" / Dunston Checks In (1996)

Kad smo već kod majmuna, ovo je film od ludom orangutanu, kradljivcu nakita i njegovim avanturama u nehajno vođenom hotelu. Možda se sećate scene u kojoj majmun daje erotsku masažu sredovečnoj gospođi. Ili gde se penje na luster i baca na Fej Dnavej koja potom pada na veliku tortu. Ovo je verovatno bilo manje očajno za Danavejevu nego "Super devojka" (u kojoj se takođe pojavljuje) ali, pošto ovde izgleda kao da se ludo zabavlja, zaslužila je da se nađe na listi.

Kejt Blančet u filmu "Indijana Džouns i kraljevstvo kristalne lobanje" / Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Koliko god da imaju zavidne karijere na filmu i u pozorištu, svi glumci žele da rade sa Stivenom Spilbergom. Čak i ako završe na filmu gde ljude napadaju džinovski mravi. Čak i ako taj film ima scenu u kojoj je junak katapultiran na sigurno tokom nuklearne eksplozije jer se sakrio u frižideru. Čak iako, u jednom trenutku, Šaja Labaf izbegne smrt tako što se bukvalno pronjiše između drveća kao majmun. Eto zašto se Kejt Blančet pojavila u filmu "Indijana Džouns i kraljevstvo kristalne lobanje".

Filip Simor Hofman u filmu "Nemoguća misija 3" / Mission: Impossible III (2006)

U tom trenutku svoje karijere, Hofman je bio pravi glumački "teškaš". Sarađivao je sa Todom Soloncom, Spajkom Lijem i braćom Koen. Bio je miljenik Pola Tomasa Andersona i Entonija Mingele. Upravo je osvojio Oskara za "Kapotija&". Mogao je da bira uloge a izabrao je da bude anonimni negativac u drugom po redu najgorem filmu iz franšize "Nemoguća misija". Možda je malo smisla imala činjenica da je iskoristio priliku da "sažvaće scenografiju" za svoju najširu publiku do tada. Ali, kako čudan izbor da svirate drugu violinu Tomu Kruzu i njegovim suludim vratolomijama.

Robert Dauni Džunior u filmu "The Shaggy Dog" (2006)

Možete da kažete da se Dauni nije ponizio pristajanjem na ulogu u jednom petorazrednom filmu Tima Alena. Možete da kažete da je, u tom trenutku njegovog života, Dauni tako sveobuhvatno upropastio svoju karijeru da je pojava u ovom filmu zapravo bio čin ljubaznosti Tima Alena. Čak i tada, neprijatno je gledati toliko talentovanog glumca kako skakuće na sve četiri i dahće jezikom. Dve godine kasnije Dauni će se rehabilitovati kao Gvozdeni čovek i postati najplaćeniji glumac. Ali, ovaj film ostaje kao upozorenje iz prošlosti o svim lošim stvarima koje vam se mogu desiti ako uzimate drogu.

Čitava glumačka postava u filmu "Tiptoes" (2003)

Film bi trebalo da zablista kada ima ovako ubistvenu količinu talenata: dvostrukog dobitnika Emija Pitera Dinklidža, dvostruku dobitnicu nagrade Udruženja filmskih kritičara Londona, Kejt Bekinsejl, dvostrukog osvajača Bafte Garija Oldmana, dobitnicu Oskara, Bafte i Zlatnog globusa, Patrišu Arket, i Metjua Mekonaheja, koji je uzeo 18 nagrada u samo jednoj sezoni za "Poslovni klub Dalas".

Film je trebalo da bude nezaustavljiv. Ali nije, jer je reč o uvrnutom hibridu romantične komedije i drame o abortusu u kojoj Oldman igra patuljka. Cela priča je bila toliko uvredljiva da nikada nije ni stigla do američkih bioskopa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.