9. Cinema City

Izvor: SEEcult.org, 25.Jun.2016, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

9. Cinema City

Filmski festival Cinema City u Novom Sadu predstavlja od 25. juna do 2. jula u Limanskom parku i Kineskoj četvrti više od 60 ostvarenja u okviru pet selekcija, a počinje premijerom filma “Sedmica i jedan dan” izraelskog autora Asafa Polonskog, debitantske komedije o suočavanju sa smrću, ali i otkrivanju vrednosti života.

Prve večeri devetog Cinema City festivala posetioci će moći da pogledaju novosadsku premijeru dokumentarnog ostvarenja “Zid smrti i tako >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << toMladena Kovačevića u atmosferi bioskopa na otvorenom, kao i debitantsko ostvarenje Nemanje ĆipranićaAmanet” u kojemse u atmosferi trilera prepliću uvek aktuelna pitanja emocionalne i psihološke izdržljivosti. Publika će moći da uživa i u oštroj satiri kapatilazima “WiNWiNDaniela Hoesla i muzičkim filmovima “Limunovo drvoBranka Radakovića o prvom bendu Milana Mladenovića i “Pako de Lusija: putovanje” o slavnom gitaristi.

Nakon filmskih projekcija, sledi koncert grupe Jinx.

Filmovi “Zid smrti i tako to” i “Amanet” deo su selekcije Nacionalna klasa koja predstavlja ukupno 11 prvih i drugih filmova domaćih autora, među kojima je čak sedam novosadskih premijera. U pitanju su dokumentarni filmovi “Četiri pasošaMihajla Jevtića, “Dubina dvaOgnjena Glavonića, “Druga linijaNenada Miloševića, zatim noir drama “Paluba ispod TerazijaDejana Vlaisavljevića Nikta, kao i film “Otvorena”, prvi dugometražni poduhvat Momira Miloševića. Svetsku premijeru “InkarnacijaFilipa Kovačevića, a biće prikazani i “VlažnostNikole Ljuce, “Dobra žena”, rediteljski prvenac glumice Mirjane Karanović, kao i “ApofenijaMarina Maleševića.

Najbolji debitantski filmovi iz sveta i regiona čine selekcije 360° i Fresh Danube films.

U selekciji 360°, koju potpisuje Petar Protić, biće prikazana moderna priča puna ljubavi “Gori, gori gori” britanske rediteljke Čanje Baton, zatim neobična skandinavska drama “Roditelji” danskog reditelja Kristijana Tafdrupa, kao i originalna studija samoće pojedinca “AlojzTobiasa Nolea. Među atrakcijama tog programa su i priča o odrastanju “Kalifornija”, u režiji mlade brazilske autorke Marine Person, kao i francuska napeta drama sa elementima misterije “Ni na nebu ni na zemljiKlementa Kogitorea. Tu je i film nagrađen u Roterdamu “Radio snoviBabaka Jalalia, kao i dokumentarac koji je osvojio pažnju ovogodišnjeg Sandensa, “Zemlja prosvetljenih” belgijskog autora Pieter-Žan de Pua.

Selekcija Fresh Danube Films predstaviće najintrigantnija filmska ostvarenja talentovanih debitanata iz regiona, koje je odabrao Vladan Petković.

Reč je o pet filmova, od kojih se dva bave ženskim sazrevanjem – “Žalejka” i “Otvorena”, dok su tri formalno interesantna jer se igraju žanrovskim odrednicama – “WiNWiN” meta-film o kapitalizmu, “S ljubavlju, Evropa”, dokumentarac koji ispituje ljubavne veze na filmičan, fiktivan način, te “Eva Nova”, socijalna drama koja povlači paralelu između lika i glumice koja ga igra.

Popularna selekcija Planet Rock, posvećena muzičkim filmovima, nudi omiljena ostvarenja publike svetskih festivala, višestruko nagrađivanje filmove i svedočanstva o stranim i domaćim muzičkim legendama, kao što su “Mala tužna devojka” američke rediteljke Ejmi Berg o legendarnoj Dženis Džoplin, “Pako de Lusija: Putovanje” o životu legendarnog flamenko gitariste, u režiji njegovog sina, Franciska Sančeza Varele, te “Sonita” iranske rediteljke Rokhsareh Ghaem Maghami, nagrađen na Sandensu.

Biće prikazan i pobednički film ovogodišnjeg Beldocsa, “Druga linijaNenada Miloševića o novosadskoj neoavangardi 70-ih godina prošlog veka, te “Limunovo drvoBranka Radakovića o prvom bendu Milana Mladenovića, zatim “Stani na putNemanje Đerića, koji govori o razvoju delova beogradske, zagrebačke i tuzlanske hip-hop scene, te “Pola stoljeća diska” hrvatskog reditelja Zvonimir Rumboldta, kao i “B-film: Požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu” (Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck i Heiko Lange) o Zapadnom Berlinu 80-ih.

Kreativna niskobudžetna ostvarenja biće prikaana u okviru selekcije Up to 10.000 Bucks.

Cinema City će, između ostalog, obeležiti i 15-godišnjicu razvojne pomoći Evropske unije Srbiji – izložbom fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” koju organizuju Delegacija EU u Srbiji i EU info point Novi Sad, a biće svečano otvorena 27. juna.

Program će biti prikazan na nekoliko lokacija, a to su Amstel Open Air Cinema u Limanskom parku, SKCNS Fabrika Open Air Cinema u Kineskoj četvrti, prostori SKCNS Fabrika i Quarter, te Firchie Think Tank Studio i novi Indoor Cinema, kao i SKCNS Brod Teatar, na koji je ulaz besplatan.

Festival i ove godine podržava Amstel, a podržali su ga i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine, Grad Novi Sad, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, DHL, Nestea, ambasada Izraela u Srbiji i Francuski institut u Srbiji.

Prošle godine, na osmom festivalu Cinema City, najboljim domaćim filmom proglašena je nagrađivana drama “Ničije deteVuka Ršumovića, koja je privukla i rekordan broj posetilaca, dok je u regionalnoj selekciji pobedio debitantski film mađarskog reditelja Karoja Uja MesarošaLiza, lisica-vila”, a posebno priznanje dodeljeno je dokumentarcu “Goli” hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac o Golom otoku, koji je dobio i nagradu publike.

Festivalski sajt je cinemacity.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Počinje Cinema city, "Jinx" na otvaranju

Izvor: Radio 021, 25.Jun.2016

Filmski festival "Cinema city", deveti po redu, počinje danas i do 2. jula, u Limanskom parku i Kineskoj četvrti, biće prikazano više od 60 filmova...Organizatori najavljuju "beskompromisan i nesvakidašnji filmski izbor" zasnovan na promociji prvih i drugih filmskih ostvarenja i mladih talenata...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.