Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 23:55

Четвртком у 9: Протести и избори, какви су дани пред Србијом

Мариника Тепић из ССП-а рекла је у емисији Четвртком у 9 да се надала да ће се после трагедија у Београду и околини Младеновца и Смедерева преиспитати вредносни систем, да ће напади, хушкања, мржња престати, али да се то није догодило. Владимир Орлић из СНС-а поручио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да скуп који је најавио председник Вучић није страначки већ скуп на који су сви позвани, и да из трагедија треба да изађемо јединственији и покажемо да смо у стању да се боримо заједнички. Снежана Пауновић из СПС-а сматра да смо сви одговорни за ситуацију у којој се налазимо, да овде нема невиних и да је после трагедија свих 250 посланика требало да седне и разговара о томе где је направљен пропуст. Небојша Зеленовић из посланичке групе "Морамо заједно" изјавио је да не жели да учествује у дебати док се не испуне захтеви са протеста, на које је позвао грађане, и потом напустио студио.
Две велике трагедије, масовна убиства у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и околини Младеновца и Смедерева, која су починили веома млади људи, произвеле су нову политичку кризу у друштву, које је у стању сталне политичке кризе. За наредних седам дана најављена су велика окупљања у организацији власти и опозиције. Шта је циљ протеста грађана које подржава опозиција, шта је циљ власти које су за 26. мај заказале велики народни скуп? Да ли би се страсти и незадовољство могли боље разрешити ванредним изборима или ни то није добро решење? О томе су у емисији Четвртком у 9 говорили Мариника Тепић из Странке слободе и правде, Небојша Зеленовић из посланичке групе "Морамо заједно", Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије и Владимир Орлић из Српске напредне странке.

Тепић: Србија никада више неће бити иста након трагедија у Београду и Младеновцу Мариника Тепић је оценила да Србија никада неће бити иста након трагедија у Београду и околини Младеновца, у којима су убијени ученици и тинејџери, те да су те трагедије много веће од свих других проблема који постоје на нивоу партија, и на нивоу парламента.
"Оно што се догодило у мање од 48 сати, где смо изгубили ученике у једној основној школи, где смо такође изгубили тинејџере у селу, дакле, у школском дворишту и на улици. Где имамо још деце и младих који су и даље животно угрожени, Србија никада више неће бити иста после овог што се догодило", наводи Тепићева. 
Надала се, додаје, да ће након тих трагедија да се преиспита вредносни систем, да ће напади, хушкања, мржња престати, али то се, наставља она, није догодило.
"То је прва чињеница која је напросто непроменљива. Ја сам се искрено надала да када се то догодило, да ће бити довољно снаге, савести и људскости да се подвуче црта и да се каже – сад заиста ово мора да стане, агресија, мржња, хушкање, увреде, напади, паушални напади, етикетирање, филмови, кампање, не само против нас из опозиције него против свих слободномислећих људи који су можда и добронамерну критику упутили власти", истиче Тепићева.
У друштву постоји, сматра она, апсолутна подела и оно што је најгоре у свему томе, додаје, јесте да су се након трагедија то насиље и мржња у јавном простору повећали, нису стали.
"Ја сам мислила да ће се подвући црта, да ће се стати, да ће се вредносни систем заиста преиспитати, да можемо да кренемо да разговарамо о том проблему, да га решавамо. Ми смо добили још интензивније нападе", указује Тепићева.
Позива грађане да дођу сутра у 18 часова испред Народне скупштине.
"Ја очекујем да мирно и достојанствено људи сутра искажу жељу за нормалношћу. Највећи број људи који долази на ове протесте против насиља не сања да вози 'мекларене', већ желе нормалан и безбедан живот и зато се мирно и гандијевски боре. Ми смо ти који се боримо против насиља, да ово зло стање, мржња у таблоидима, парламенту са највиших функција мора да стане", рекла је Тепићева.
Орлић: Желимо да покажемо да можемо из тешке трагедије да изађемо јединственији Владимир Орлић је рекао да скуп, који је председник Александар Вучић најавио за 26. мај, није страначки, већ скуп на који су сви позвани, на којем ће се разговарати на различите теме.
Није то, напомиње, скуп за партију ову или ону, већ је нешто много више од тога. "То је велики народни скуп и заиста су позвани сви којима је Србија на првом месту, којима је наша земља у срцу и добробит све њене деце", додаје Орлић.
"Ми 26. маја желимо да разговарамо о томе шта можемо за друге људе у овој земљи да урадимо. Председник Александар Вучић позвао је све који воле своју земљу, који желе да заједнички радимо за њену добру будућност да дођу и да причамо и о политици и о конкретним стварима које треба да урадимо, не да Србија стаје као што чујете да неки позивају него баш супротно – Србија не сме да стане, Србија треба да настави путем напретка и да на том путу буде још убедљивија и још успешнија и то за све у овој земљи", каже Орлић.
Желимо да покажемо, додаје Орлић, да можемо из тешке трагедије која се догодила да изађемо јединственији и да покажемо да смо у стању да се боримо заједнички за оно што је у добром интересу свих који овој земљи припадају.
Пауновић: Сви смо одговорни за ситуацију у којој се налазимо Снежана Пауновић је рекла да нико није могао да очекује трагедије попут оних у Београду и околини Младеновца, те да је након њих свих 250 посланика требало да седне и разговара о томе где је направљен пропуст који је довео до трагедија.
"Сви смо одговорни за ситуацију у којој се налазимо, нема овде невиних и нема овде могућности да било ко ко седи у парламенту данас каже да је одговорност нечија већа од оног другог зато што морамо прво да сагледамо где смо направили пропуст – можда доношењем закона, да ли 2003, да ли 2012. – мислим и на Закон о наоружању, и на Закон о правима детета и на закон који се тиче просвете, где смо можда мало претерали са могућношћу родитеља да буду и дрски и безобразни у односу на наставно особље, где смо дозволили да деградирамо наставника, где смо објаснили деци да имају сва права, али не и да имају обавезе и коначно до оних закона и до оних наметнутих вредности, до оног момента који нас је довео до урушавања система вредности комплетно. Како смо дошли до овог стадијума, ове ставке, ове фазе, сигурна сам да постоји врло прецизно пређен пут о коме би као одговорни људи требали да разговарамо", наводи Пауновићева.
Зеленовић напустио студио: Не желим да учествујем у дебати док се не испуне захтеви са протеста Небојша Зеленовић је рекао да се од 3. и 4. маја друштво нашло у хорору и изразио наду да се никада више неће поновити трагедије које су погодиле нашу земљу пре две недеље, као и ситуација из Оџака. 
Позвао је грађане да сутра дођу сутра у 18 часова испред Народне скупштине и поновио захтеве са протеста.
"Нећемо учествовати у привиду дебате, нећемо учествовати у привиду некаквог дијалога у коме ће се ствари разрешити. Ствари ће се разрешити испуњењем захтева протеста. Не желимо да се понови 'Рибникар', не желимо да нам се понови Младеновац, не желимо да нам се понове Оџаци или било шта од тога", навео је Зеленовић.
Затим, изразио је своје најдубље саучешће жртвама и родитељима и навео да не жели да учествује у дебати док се не испуне захтеви са протеста, након чега је рекао да ће напустити емисију.
"Једанаест година ја позивам на дебате. Једанаест година хоћемо да причамо и сад кад се десило ово – имамо привид парламента. Ја у овој шаради више нећу да учествујем и зато ћу напустити студио РТС-а. Руководство РТС-а мора да поднесе оставке. Напуштам студио, позивам грађане да дођу сутра да се заједно боримо против насиља како бисмо спречили будуће жртве", поручио је Зеленовић и напустио студио.
Целу емисију "Четвртком у 9" можете погледати у видеу на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.