Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 17:26

На спрженом острву Мауи 850 људи се води као нестало, идентификовано само 27 од 114 жртава

Градоначелник хавајског острва Мауи Ричард Бисен рекао је да се 850 људи води као нестало након разорног пожара који је готово уништио ово острво. Досад је потврђена смрт 114 особа.
Укупно 850 људи се води као нестало у вези са смртоносним пожарима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који су опустошили Мауи раније овог месеца, саопштио је градоначелник округа Ричард Бисен.
Најмање 114 људи је погинуло у пожарима, најсмртоноснијим у модерној историји САД, навео је он. Он је рекао да је до сада идентификовано 27 жртава, а обавештено је 11 породица жртава.
"Позитивно је што је списак несталих у почетку садржао преко 2.000 имена", рекао је Бисен и напоменуо да је више од 1.285 људи лоцирано на сигурном.
Долазак до тачног броја у катастрофи масовних жртава у неким случајевима може потрајати месецима или чак годинама, рекли су истраживачи и форензички антрополози.

ФБИ је у петак најавио отварање ординације на којој би људи могли да дају узорке ДНК који би били упарени са остацима који су већ пронађени, у покушају да се убрза процес идентификације жртава.
Становници овог острва верују да је број мртвих велик и зато што се нису огласиле сирене за узбуну, па нису стигли да се евакуишу. Мобилна телефонија је била у прекдиу, тако да многи нису добили ни поруку којом је требало да буду упозорени да се евакуишу.
Директор Агенције за управљање ванредним ситуацијама хавајског острва Мауи Херман Андаја је бранио одлуку да се сирене не огласе, што је наишло на велику осуду јавности.
Ипак, дан касније поднео је оставку из, како је наведено, здравствених разлога. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.