Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 20:11

Ревизор у финансијским извештајима утврдио грешке од 725 милијарди динара

Државни ревизори су код субјеката чији су рад контролисали утврдили грешке у финансијским извештајима од 725 милијарди динара и неправилности у пословању од 31 милијарду динара у 2022, од чега се највећи део, 28 милијарди динара односи на јавне набавке, речено је на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << представљању извештаја о раду Државне ревизорске институције (ДРИ).
Председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор Душко Пејовић је рекао да су ревидиране јавне набавке вредне око 150 милијарди динара и да је код 18,88 одсто јавних набавки утврђена нека врста неправилности. 

Мање неправилности су утврђене у јавним набавкама у локалним самоуправама, него у јавним предузећима, привредним друштвима и другим облицима организовањима. 
Наводећи податке о обављеним ревизијама и извештајима, Пејовић је рекао да је ДРИ лане сачинила 284 извештаја о ревизији, од чега се највећи број односи на извештаје о ревизији финансијских извештаја, а да је објављено и 250 послеревизионих извештаја. 
Истакао је да је ДРИ својим радом у републички буџет вратио 9,62 милијарде динара. 
"Најзначајнији удео у овом износу и то 6,86 милијарди је по основу спроведене централизоване набавке реагенаса и 1,95 милијарди динара враћених од стране високошколских установа. Када се сума враћена у буџет упореди са 897 милиона, које је коштао рад ДРИ, види се да је на сваки уложени динар у рад Државне ревизорске инситуције, у буџет Србије враћено 11 динара", рекао је Пејовић. 
Према његовим речима код ефеката рада ДРИ неопходно је навести и 255 милијарди динара које се односе на евидентирање имовине и обавеза, као и 19 милијарди динара које се односе на усклађивање пословања субјеката ревизије.
Пејовић је истакао да је највише новца датог за рад ДРИ, утрошено на плате запослених и додао да је број запослених лане у односу на 2018. годину повећан за 5,6 одсто, а да је број извештаја у овом периоду повећан за 36 процената. 
"Наши циљеви су да јачамо независност у раду и да повећавамо број извештаја, а пре свега оних о сврсисходности пословања", рекао је Пејовић и додао да ће ове године бити објављено 300 извештаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.