Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 20:51

ЕБРД покреће инвестициони фонд од 70 милиона евра, коме је намењен

Након што се ЕНЕФ 1 фонд показао успешан, Европска банка за обнову и развој покреће ЕНЕФ 2. У фонду је 70 милиона евра намењених малим и средњим предузећима на Западном Балкану која имају могућности да расту и да постану, не само лидери у региону, већ да искораче и на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тржиште Европске уније.
Већ је пронађена прва компанија са којом је потписан уговор о коришћењу средстава из фонда, а која је од мале фирме са двоје запослених постала најбрже растућа српска ИТ компанија. Запошљавају 100 радника и раде на 25 тржишта широм света, од прошле године и у Њујорку.

"За нас ово није само финансирање већ сјајна сарадња јер имамо партнера који нас познаје, зна наша размишљања, снове и где желимо да будемо за неколико година", каже Ивана Копенман из компаније "Вега ИТ".
Фонд је основан средствима ЕБРД, Европске уније, Италијанске финансијске институције за развојну сарадњу и Немачке развојне банке, а први пут се укључује и један приватни инвеститор са седам милиона евра.
"Тренутак је посебан јер је фокус на дугорочну финансијску подршку малим и средњим предузећима што је у складу са нашом стратегијом", рекао јеДарко Поповић, председник Извршног одбора "Банка Интеза".
"Енеф фонд је усмерен на подршку иновацијама коју реализујемо кроз научно-технолошке паркове и стартапове у региону да дођу до повољних средстава за инвестиције", рекао је Матео Коланђели, директор ЕБРД-а за Западни Балкан.
Европска унија у фонд прилаже још 7 милиона евра што је потпуно у складу и са планом Уније за Западни Балкан којем је циљ да донесе промене и креира нове могућности за регион.
"Као што је рекла и председница Фон дер Лајен, ради се о томе да се Западни Балкан приближи Европској унији са потенцијалом да регион удвостручи БДП у наредних 10 година", рекао је Емануел Жиофре, амбасадор ЕУ у Србији.
Финансијска подршка из овог фонда предвиђа – од мањинског инвестирања и докапитализације до класичних кредита, а појединачни износи биће од пола милиона евра до 8 милиона. Предузећа могу да рачунају и на саветодавну подршку о вештинама и алатима неопходним за изградњу отпорних и успешних пословних система уз усклађивање са праксама одрживог развоја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.