6. MakeDox u znaku ritma

Izvor: SEEcult.org, 21.Jun.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6. MakeDox u znaku ritma

Filmovima “Ritam i zvuk” (1955) Trajčeta Popova i “So Zemlje” Vima Vendersa, u Skoplju je počeo šesti MakeDox, festival kreativnog dokumentarnog filma, koji se do 26. juna održava na više lokacija, a uz filmske projekcije nudi i razgovore sa umetnicima i aktivistima.

Pod sloganom “Rum-da-da, dum-ta-dum-da!”, šesti MakeDox nudi tridesetak filmova za sve generacije i “životne ritmove”. Među njima su i teški, i “lakši” filmovi, komični i tužni, a podeljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << su u četiri programa u kojima će biti dodeljene nagrade, uključujući i priznanje za etičke ideje.

Debatni program počinje 21. juna, posle filma “U potrazi za Felom” Aleksa Gibnija, a u razgovoru će učestvovati Filip Jovanovski i Kostadin Šurbanovski. Za 22. jun, posle filma “Mercedes Sosa: Glas Latinske Amerike”, najavljen je razgovor u kojem će učestvovati Ana Martinoska, Marija Džons i Ana Vasileva.

Među učesnicima razgovora “Pod smokvom” najavljeni su Magnus Gerten, autor filma “Svako lice ima ime”, te Miha Černec, Siniša Gačić, Roberto Blat, Маја Osojnik i Matija Šelander, Bratko Bibič

Posetioci mogu da pogledaju i izložbu fotografija “Eho” u Kuršumli anu, jednoj od tri festivalske lokacije, pored Omladinskog kulturnog centra (MKC) i Memorijalnog muzeja holokausta.

U MKC-u je organizovana i radionica za ritam, a među predavačima su Bratko Bibič, Eduardo Raon, Miha Zadnikar i Toni Kitanovski, koji će ukazati na složen odnos dokumentarnog filma i muzike, kao i na ulogu zvuka u dokumentarnom filmskom stvaralaštvu uopšte. Cilj radionice je ujedno stvaranje nove muzičke podloge za film Dzige VertovaEntuzijazam. Simfonija Donbasa” iz 1931. godine, a organizovana je u saradnji sa kinotekama Makedonije i Slovenije. Radionica će biti završena 25. juna premijernom projekcijom filma i izvođenjem komponovane filmske muzike uživo.

Najavljena je i kreativna muzička radionica za decu i mlade od 22. do 24. juna, koji će voditi Sašo Aluševski, Ivan Antić i Sandra Jovanovska, kao deo tima MakeDoks, kao i Filis Sinanoska iz Kulturnog centra “Kula”.

Festival su podržali Nacionalna fondacija za demokratiju iz SAD, Agencija za film Makedonije i Delegacija EU u Skoplju.

Festivalski sajt je http://makedox.mk, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Sašo N. Aluševski

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.