Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 15:24

Грађани Суботице траже да се мигранти ставе под контролу; Гашић: Хапсимо кријумчаре, дислоцирано 6.278 миграната

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић разговарао је у Суботици са мештанима Месне заједнице Макова седмица о проблемима с којима се они суочавају након што су кријумчарске банде које се баве кријумчарењем људи односно миграната заузеле шумски појас који >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се налази поред српско-мађарске границе. Министар Гашић рекао је да је у последња три месеца више од 6.200 миграната дислоцирано из Суботице, да је у суботичком региону ангажовано више од 1.400 полицајаца, да су присутни и полицајци Фронтекса. Указао је да се свакодневно хапсе кријумчари, те да им се одузима оружје.
Грађани Суботице затражили су од министар унутрашњих послова Братислав Гашића, да се илегални мигранти ставе под контролу, али и да се очисти погранични крај, од кријумчарских банди. 
Указали су да због инцидената који се дешавају – пуцњаве и обрачуна између кријумчарских банди у пограничном делу – брину за сопствену безбедност, али и безбедност своје деце.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић истакао је у разговору са грађанима месне заједнице Макова седмица да је полиција у последња три месеца из Макове шуме дислоцирала 6.278 ирегуларних миграната.
"Од краја фебруара до почетка јуна ове године, само на овом подручју, поступано је према 7.341 ирегуларном мигранту, а поднето је 229 кривичних и 746 прекршајних пријава. Током ова три месеца дислоцирано је у прихватне центре 6.287 ирегуларних миграната. Обављена је контрола 44 објекта смештаја и одузето 39 комада ватреног оружја", прецизирао је министар Гашић.
Нагласио је да је полиција у том периоду привремено, до окончања судског поступка, одузела 41 путничко возило од особа које су се бавиле илегалним превозом миграната.
Министар је указао да је на овом подручју само током три месеца активно присутно више од 1.400 припадника МУП-а, као и да је на граници са Мађарском присутно 75 припадника Фронтекса.
Нагласио је да је безбедност грађана Србије на првом месту, да полиција спроводи сталне акције и да је константно присутна, али да је проблем у томе што се мигранти из прихватних центара враћају на локације према граници.
Гашић је позвао грађане да сарађују са полицијом и да нађу заједничко решење проблема, да наставе хуман приступ који наша земља има према мигрантима, али и указао да су део овог проблема и наши грађани који издавањем салаша, превозом, снабдевањем оружјем помажу мигрантима у намери илегалног преласка и угрожавања безбедности наших грађана.
Истакао је да полиција спроводи сталне акције, хапси кријумчаре, одузима оружје, те да је недавно ухапшена особа која им је продавала оружје.
Гашић је указао да је број ирегуларних миграната знатно мањи и да их је на граници са Мађарском мање за 44,8 одсто него прошле године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.