Izvor: Arte, 19.Okt.2020, 10:33

55. godina sećanja

U utorak 20. oktobra 2020. godine MSUB obeležava 55 godina od svog osnivanja.

Od srede 21. do sledeće srede 28. oktobra – pozivamo našu vernu publiku da sa nama podeli svoja sećanja na Muzej. Besplatan ulaz će imati svi koji sa sobom ponesu fotografije, anegdote, pesme i slične uspomene koje ih vezuju za Muzej savremene umetnosti.

Isti predmeti će biti istaknuti na panou, koji će biti postavljen pored Knjige utisaka u lobiju Muzeja.

U Knjigu utisaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << posetioci mogu upisati neku priču o tome na koji način pamte Muzej, kako je neka izložba ostavila poseban utisak na njihov život, ili o prijateljstvima koja su nastala prilikom posete Muzeju.

Posetioci će moći tokom te nedelje da besplatno pogledaju trenutno postavljenu izložbu Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019.

Kao dodatni program koji vam poklanjamo u sredu 21. oktobra u 18 časova je Autorsko vođenje kroz izložbu Refleksije našeg vremena : Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019.

Kroz izložbu vode autorke dr Rajka Bošković i Žaklina Ratković

Izložba akvizicija predstavlja uvid u jednu od najznačajnijih delatnosti muzeja, strategije i politike otkupa umetničkih dela od 1900. do danas koje su sprovođene poslednjih dvadeset i pet godina u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Povod za nastanak izložbe Refleksije našeg vremena je i činjenica da se u ovom periodu muzejski fond uvećao za preko 1400 dela domaće, regionalne i evropske moderne i savremene umetnosti. Dela su nabavljana planski, putem otkupa sa domaćih i međunarodnih izložbi realizovanih u Muzeju, preko poklona umetnika ili njihovih naslednika, ali takođe i neposrednim kontaktima sa samim umetnicima čiji su radovi ključni za razumevanje i sagledavanje tokova savremene umetnosti. Iz današnje perspektive ovaj umetnički fond se pozicionira kao jedan od relevantnijih za izučavanje i izlaganje umetnosti srpskog i jugoslovenskog prostora i tako poprima širi međunarodni značaj.

Prateći širok dijapazon različitih jezičkih specifičnosti, kao i raznovrsnih fenomena prisutnih u umetnosti od početka dvadesetog veka do danas, izložba je koncipirana u četrnaest tematsko-problemskih celina.

Centralnu postavku u zgradi Muzeja čini  trinaest celina: Muzej u muzeju, Postulati modernizma, Društvo –Politika –Umetnost, Skulptura kao izraz suštine bića, Skulptura–Objekat–Instalacija, Ekspresivna površina / Izlazak u prostor, Simina 9a, U pukotinama političke prošlosti, Dihotomije modernizma, Unutra / Spolja, Lično / Javno, Obnova subjektivnosti i Aporije savremene scene, dok je četrnaesta celina Kroz portret postavljena u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Autori koncepcije izložbe: mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

Kustos izložbene celine  u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića: Miroslav Karić

Prateći program izložbe obuhvata autorska vođenja, razgovore sa umetnicima, predavanja, radionice Dečijeg i Omladinskog kluba i drugo.

Istovremeno sa Autorskim vođenjem jedna od najmlađih polaznica Dečijeg kluba MSUB Vera Jovančević (6) će slikati uživo u Muzeju.

Molimo Vas sam da imate razumevanja da zbog trenutne situacije sa Covid-19 pandemijom u Muzeju može boraviti istovremeno najviše do 30 osoba, kao i da je prilikom posete Muzeju obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance u razmaku od minimum dva metra između dvoje posetilaca.

Pri ulasku u zgradu Muzeja obavezna je dezinfekciju ruku i beskontaktno merenje telesne temperature.

Zainteresovani za vođenje su obavezni da se prethodno prijave na e-mail adresu info@msub.org.rs do utorka, 20. oktobra 2020. godine do 12 časova

Nekoliko detalja o Muzeju savremene umetnosti Beograd iz 1965. godine

Usvajanjem rešenja Saveta Moderne galerije od 22. marta 1965. uz odobrenje Skuštine grada, naziv Moderne galerije promenjen je u Muzej savremene umetnosti.

Muzej savremene umetnosti je otvoren 20. oktobara 1965. sa prvom stalnom postavkom umetničkih dela koja su do tada otkupljena za zbirku. Među njima su bila remek dela poput Pijane lađe Save Šumanovića, Devojčice u kolicima Jovana Bijelića, Vile na Hvaru Petra Dobrovića i mnogih drugih.

Svečani govor su održali osnivač i upravnik Miodrag B. Protić i Branko Pešić predsednik Skupštine grada Beograda.

Dodeljena je Oktobarska nagrada za najbolja dostignuća iz oblasti arhitekture Ivanu Antiću i Ivanki Raspopović za realizaciju zgrade Muzeja savremene umetnosti.

Na dan otvaranja Muzejski fond čini oko 3 000 dela (slika, tapiserija, skulptura, obijekata, crteža, grafika).

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.