Izvor: RTS, 02.Jan.2024, 17:02

Земљотрес у Јапану однео најмање 55 живота, 500 људи заробљено на аеродрому

Према најновијим подацима, у земљотресу који је 1. јануара погодио источну обалу највећег јапанског острва Хоншу погинуло је најмање 57 људи. Евакуисно је више од 57.000. Спасилачке екипе трагају за преживелима у рушевинама.
Серија земљотреса снаге >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преко седам јединица по Рихтеровој скали која је јуче погодила источну обалу Јапана однела је најмање 55 живота, јавља дописник РТС-а.
Најјачи удар од 7,6 јединица десио се у четири сата и десет минута поподне 1. јануара по локалном времену. Његов епицентар је био у мору, на дубини од 16 километара, недалеко од полуострва Ното, које се налази у префектури Ишикава на обали Јапанског мора.
Највише жртава забележено је у месту Вађима на том полуострву, где је у пожару изгорело око 200 грађевина и до сада откривено 15 тела настрадалих.
Јутрос у десет часова по локалном времену повучена су и последња упозорења у вези могућег наиласка цунамија.
Очекује се да би број жртава могао да порасте, јер се верује да још увек има грађана под рушевинама.
Премијер Фумио Кишида је на ванредној конференцији за штампу истакао да је највећи задатак у овом тренутку утврђивање штете, будући да су због одрона и рушења кућа саобраћајнице у најтеже погођеној префектури Ишикава у прекиду, као и да одговарајуће службе већ раде на снабдевању разорених подручја пијаћом водом и струјом, те потрепштинама као што су ћебад, храна и преносни тоалети.
У подручју захваћеном земљотресом, у префектурама Ишикава, Њигата и Фукуи налази се неколико нуклеарних централа, међу којима највеће енергетско постројење те врсте на свету Кашивазаки-Карива, која није у употреби због инспекција, и две нуклеарке које раде (Ои и Михама) - у њима је забележена минимална штета и радијација је на нормалном нивоу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.