Izvor: RTS, 01.Feb.2024, 10:43

Без странаца, у Црној Гори око 540.000 становника

Према прелиминарним резултатима пописа, у Црној Гори живи 633.158 становника. Демограф Мирослав Додеровић објашњава да, ако се одузме број странаца, тај број износи око 540.000-545.000. Још се чекају резултати пописа када је реч о изјашњавању о националности и религији. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Управа за статистику Монстат представила је 25. јануара прелиминарне резултате пописа по којима у Црној Гори живи 633.158 становника.

Према прелиминарним резултатима, у Црној Гори је 217.441 домаћинство и 396.873 стана. Према попису из 2011. године Црна Гора је имала 625.266 становника.
Професор и демограф Мирослав Додеровић оценио је у разговору за РТЦГ да у Црној Гори живи 540.000-545.000 становника, ако се одузме број странаца.
Навео је и да су Подгорица, Тиват и Будва фокусне тачке које указују да је Црна Гора просперитетна држава, где се станови граде и досељавају странци, али да када се те три тачке напусте постоји процес депопулизације.
Коментаришући прелиминарне резултате, истакао је да исељавање овог пута креће од Котора, из којег је отишло 600-700 особа, па се прелило на Цетиње, Никшић... Процес се, додаје, даље усмерава ка Пљевљима, а један крак према Мојковцу и Колашину.
"Попис показује да видимо да имамо негативне стопе природног прирштаја, али 2,5 одсто више становништа, што преписујемо већем броју странаца. Што се Котора тиче, показује се да се један дио домицилног становништва исељава, те да туризам није само фактор који доноси новац, већ да један дио становништва бјежи од туриста и гужве. Пљевља су се вратила на број становника из 1921. године", истакао је Додеровић.
Све мање становника на северу земље На питање када креће депопуларизација севера, Додеровић одговара да је до тога кренула са изградњом термоелектране у Пљевљима и да он само добија на интензитету и добија драматичне димензије.
"Никшић је био значајна индустријска база, а како се након 90-их урушавала, то је иницирало талас исељавања ка Подгорици", објаснио је Додеровић.
Демограф наглашава да је Црну Гору од деведесетих година напустило 150.000 људи, као и да је највећи талас исељавања почео 1992. године са ратвима, када и почиње пад привредне активноати и назапосленост.
У Подгорици пораст броја становника Што се тиче пораста становништве у Подгорици, демограф сматра да је главни град заправо постао један регион.
"Подгорица је постала самостална регија која укључује нове општине Зету и Тузи, можемо прикључити и Даниловград, и то је једна посебна регија, гдје је влада у претходном периоду улагала значајна средства", рекао је Додеровић и додао да Подгорица има значајне просторне капацитете, те да треба донети закон о главном граду.
Додеровић закључује да ће интензивни процеси исељавања са севера за последицу имати насељавање Подгорице и приморја.
Званични резултати у наредним месецима Попис становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори почео је 3. децембра и завршен је 28. децембра.
Из Монстата су рекли да су прикупљени кључни подаци о становништву, домаћинствима, становима, али и други информације које се односе демографске карактеристике, образовање, на услове у којима грађани живе, на запосленост односно незапосленост, информациону писменост и друге карактеристике становништва.
У наредним месецима, након уноса података, запослени Управе за статистику ће спровести статистичке контроле, обраду података и детаљне анализе да би се припремили званични резултати пописа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.