Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 17:17

За две деценије број самачких домаћинстава у Србији порастао за 50 одсто

Србија има 6.647.003 становника – готово 540.000 мање него на попису из 2011. године. Изузев Београда, остали крајеви земље бележе пад броја становника који је навећи у Шумадији и Западној Србији. Само у Крагујевцу је 8.000 људи мање него пре деценије и највише је самачких домаћинстава. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Од 1948. године до данас просечна старост становништа повећана је са 28,9 на 43,8 година.
Статистика каже – постајемо земља самаца. Живот је потврђује. Од 55.731 домаћинства у Крагујевцу, више од 15.000 су самачка. Међу тих 27,27 одсто је Милка Игњатовић. Четири деценије волонтира у Црвеном крсту и, како каже, јесте сама али не и усамљена.

„Имам своје друштво и то ми испуњава живот. Испуњава ми живот и одлазак у позориште, колико тамо људи има. У библиотеку често идем, према томе тамо хиљаду наслова, хиљаду ликова: тако да, све је то лепо и све је то живот”, каже Милка Игњатовић.
А живот је и податак да, према последњем попису, у Крагујевцу има 4.260 домаћинстава мање него пре једанаест година. Тада су у Шумадијском округу најбројније била двочлане и трочлане породице, а највећи број становника имао је од 54 до 59 година. Данас и самачка и старачка домаћинства.
„Свакако најдоминантнији јесте демографски проблем и проблем природног прираштаја. Дакле, млади људи изнад тридесет година улазе у брачне заједнице и тај продужени период њиховог самачког живота у ствари је утицао да се данас и у најразвијенијим деловима Србије број самачких домаћинстава повећава”, истиче Славица Савељић, социолог.
Највише их је у Црној Трави готово половина, појединим београдским општинама, у Бабушници. Углавном су старији, али има и младих људи.
„Истраживања су показала да су самци јако добри на послу, постижу боље резултате, али то су они који вољом изаберу да буду самци. Али, постоји једна трећина одраслих, који нехотице су у тој позицији и они се не осећају добро”, истиче Невенка Богдановић, психолог.
Није добар ни демографски тренд. За само две деценије, број самаца у Србији порастао је за половину. По попису из 2002, било их је двадесет одсто, сада готово тридесет одсто у укупном броју домаћинстава.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.