Izvor: RTS, 28.Feb.2024, 09:25

Више од 50 компанија се развило уз помоћ Научно технолошког парка у Чачку – како подржавају нове идеје

Инфраструктурну, стручну и техничку подршку стартап и технолошко развојним компанијама, као и стартап тимовима у Чачку пружа Научно технолошки парк у том граду. Обезбеђују услове за развој предузетништва, примену иновација и сарадњу науке и привреде на подручју >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << западне Србије.
Више од 50 иновативних, технолошко-развојних и стартап компанија последње четири године своје пословање развија управо уз подршку Научно технолошког парка Чачак.
"Од великог значаја јер нам омогућава да склопимо конекције које до сада нисмо имали прилике да имамо, да упознајемо фирме које се баве сличним или другачијим делатностима, да се међусобно повезујемо и да користимо све ресурсе које нам наша држава и наш технолошки парк пружају", каже Страхиња Николић, предузетник из Чачка.
Да су иновације и предузетништво младих будућност показује велики одзив појединаца и тимова на бројна такмичења и едукације. Научно технолошки парк у Чачку ослонац је многима, да од идеје крену храбро ка развоју нових технолошких решења и оснивању нових стартап компанија. Kроз разне програме младим и образованим људима који желе да започну и развијају сопствени бизнис подршку пружа Регионални иновациони стартап центар.
"Сматрам да им је веома значајно, јер ту је низ радионица. У првој фази они имају стручну подршку где имају предавања лин стартапу, како развити њихов производ или услугу, како заправо претворити њихову идеју успешан бизнис. Поред тога ту су и тимске и презентационе вештине које су им јако значајне пред излазак пред инвеститоре", објашњава Kристина Ресимић, Научни технолошки парк Чачак.
Уз сарадњу са научно истраживачким организацијама развију се иновациони инкубатори на факултетима у Чачку, Kраљеву и Kрагујевцу, а Научно технолошки парк Чачак препознат је као центар развоја иновационе делатности код шест стартап центара.
"Они се налазе у Бајиној Башти, Прибоју, Ивањици, Горњем Милановцу и Врњачкој Бањи и то је на неки начин територијално распоређено да у сваком нашем центру окружења постоји нешто што би подржало уствари младе идеје, младе таленте из ових крајева и да они кроз неки програм прединкубације развију своје идеје и када те идеје достигну неки ниво зрелости она могу да се оснују као компаније у нашим капацитетима Научно технолошког парка", наглашава Мирко Пешић, в. д. директора Научно технолошког парка Чачак.
Поред скоро 6.000 метара квадратних, колико Научно технолошки парк Чачак сада има у свом седишту, у плану је проширење капацитета. Новим пројектом планирано је још 12.000 метара квадратних, што ће значити технолошко развојним компанијама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.