Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 14:24

УНС: Због неусклађивања података о пословању из регистра АПР-а избрисао 477 медија

Агенција за привредне регистре избрисала је 477 медија из свог регистра због тога што нису у року од три месеца ускладили податке о пословању с новим Законом о јавном информисању и медијима, саопштило је Удружење новинара Србије.
Избрисани су медији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који нису доставили податке о главном уреднику и особама које имају више од пет одсто удела у оснивачком капиталу издавача.
Према Закону о информисању који је ступио на снагу 4. новембра 2023. године, издавачи медија имали су рок од три месеца - до 4. фебруара 2024. године - да доставе АПР-у тражене податке.
Подаци се односе на лично име и личне податке главног уредника медија и документ о правним и физичким лицима која имају више од пет одсто удела у оснивачком капиталу издавача.
Закон је прописао да се, уколико издавач не региструје те податке у року, медиј брише из Регистра медија по службеној дужности, без доношења посебног акта о брисању. Уочи истека рока за достављање тражених података, Регистар медија објавио је, иначе, списак од око 480 неусклађених јавних гласила.
Према подацима на сајту Регистра медија, тренутно су уписана 2.142 јавна гласила. Законом је предвиђено да се промене регистрованих података пријављују Регистру за медије најкасније у року од 15 дана од дана када је промена настала.
Закон о јавном информисању и медијима први пут утврђује и да се, у случају да се подаци из импресума медија и подаци из Регистра медија не подударају, исправним подацима сматрају они који су објављени у Регистру.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.