Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 23:07

Четири ноћи нереда широм Француске – мобилисано 45.000 полицајаца и жандарма

Преминуо је младић после пада с крова супермаркета у предграђу Руана током синоћних немира. Француска полиција покушавала да растера демонстранте који су се, упркос забрани, окупили на Тргу Конкорд у Паризу. Нереди и протести против полицијске бруталности, поводом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << убиства тинејџера, настављени су и у другим градовима. Министар полиције изјавио да је током ноћи распоређено 45.000 полицајаца и жандарма широм земље.
Младић је преминуо после пада с крова супермаркета у предграђу Руана током немира у петак увече, саопштиле су локалне власти овог северног француског града.
Како преноси Ројтерс, позивајући се на неименовани извор из полиције, младић је пао с крова док су изгредници пљачкали супермаркет.
Из канцеларије државног тужилаштва међутим, рекли су претходно за БФМ ТВ да, на основу истраге која је у току, није утврђено да је продавница била мета покушаја пљачке. Ројтерс напомиње да различите наводе није могао да провери и да канцеларија тужилаштва није била доступна за коментар.
Четврта ноћ немира и протеста широм Француске који су избили у уторак пошто је полицајац убио тинејџера. Више стотина људи окупило се на Тргу Конкорд у француској престоници упркос забрани полиције, а немири, који су избили пошто је полицајац у уторак убио 17-годишњака, распламсали су се и у Марсеју, Лиону, Тулузу, Стразбуру, Ремсу и Лилу.

У Лилу је дошло до сукоба демонстраната и полиције, када су полицајци одговорили сузавцем на пиротехничка средства која су бацали демонстранти са капуљачама.
У Стразбуру су ухапшене 33 особе пошто је дошло до инцидената у центру града, а у Марсеју је ухапшено 36 особа, док су два полицајца лакше повређена када су мање групе демонстраната каменицама гађале полицију, јавља БФМ ТВ.
Полицијска станица у Ремсу запаљена је и опљачкана током ноћи са четвртка на петак, а демонстранти су украли "одећу националне полиције", саопштила је префектура Марне.
Мобилисано 45.000 полицајаца Француски министар унутрашњих послова Жерлалд Дарманен рекао је за телевизију ТФ1 да је током вечери у петак распоређено 45.000 полицајаца и жандарма широм земље.

Додао је да ће бити мобилисане "специјализоване јединице", као што су елитне тактичке јединице француске полиције, Бригада за истраживање и интервенције и Национална интервентна група жандармерије. 
Дарманен је рекао да влада "не искључује хипотезу" о могућем успостављању ванредног стања у земљи. 
"Наредни сати ће бити одлучујући и знам да могу да рачунам на ваше беспрекорне напоре", поручио је Дарманен ватрогасцима и полицајцима који настоје да угуше немире.
Обустава саобраћаја Од локалних власти затражио је да обуставе аутобуски и трамвајски саобраћај у целој Француској. Дарманен је рекао да је у ноћи између четвртка и петка ухапшено 917 особа и да је просечна старост ухапшених 17 година. 
Влада је саопштила да ће бити размотрене све опције за заустављање немира. Председник Француске Емануел Макрон "позвао све родитеље да буду одговорни", након треће ноћи насиља, јавила је БФМ ТВ.
Лидери главних верских зеједница у Француској упутили су заједнички апел "за дијалог и мир".
"Делимо бол Нахелове породице и молимо се за њу, посебно за његову мајку“ и "чујемо патњу и бес који се изражава", али "једногласно потврђујемо да насиље никада није добар пут" , поручили су.
У овим тешким временима, чланови Конференције верских вођа у Француској позивају "на очување и учвршћивање неопходних веза и поверења између становништва и полиције".
Пљачка продавница Од 40.000 полицајаца који су били до сада распоређени широм земље, више од 200 је повређено, док је с друге стране током претходне ноћи ухапшено 875 особа.
Пљачкане су продавнице укључујући "Епл" у Стразбуру, као и супермаркети Касино. У тржном центру Шателе Лезал у центру Париза, извршен је упад у продавницу "Најк-а", а разбијени су и излози продавница дуж суседне трговачке улице Ру де Риволи, саопштила је полиција.
Тинејџер алжирског и мароканског порекла, кога је убио полицајац јер није зауставио аутомобил, биће сахрањен сутра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.