Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 06:09

Због временских катастрофа интерно расељено више од 43 милиона деце  

Према анализи Уницефа од 2016. до 2021. због временских катастрофа интерно је у 44 државе расељено више од 43 милиона деце.  Деца расељена у клими која се мења прва је глобална анализа броја деце протеране из својих домова због поплава, олуја, суша и шумских пожара, и разматра >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пројекције за наредних 30 година.
Поплаве и олује су повод 95 одсто забележених расељавања деце између 2016. и 2021. године. У међувремену, суше су изазвале више од 1,3 милиона интерних расељења деце.
Сомалија је поново међу најугроженијим, док су шумски пожари изазвали 810.000 расељења деце, а више од трећине се догодило само 2020. Највише су забележили Канада, Израел и САД.
Одлуке о селидби могу бити изнуђене и нагле суочене са катастрофом, или као резултат превентивне евакуације, где се животи могу спасити, али се многа деца и даље суочавају са опасностима и изазовима који долазе када буду исељена из својих домова, често на дуже периоде.
"За оне који су приморани да побегну, страх може бити посебно разоран, уз бригу да ли ће се вратити кући, наставити школу или ће бити приморани да се поново селе. Пресељење им је можда спасло животе, али је веома ометајуће. Како утицаји климатских промена буду јачали, тако ће расти расељавање. Имамо алате и знање да одговоримо на овај растући изазов за децу, али делујемо преспоро. Морамо да појачамо напоре да припремимо заједнице, заштитимо децу у ризику од расељења и подржимо оне који су већ исељени“, каже извршна директорка Уницефа Кетрин Расел.
Деца су посебно изложена ризику од расељавања у земљама које се већ боре са кризама као што су сукоби и сиромаштво, где су локални капацитети да се носе са било којим додатним расељењем деце недовољни.
Док се лидери припремају за састанак на Самиту о климатским променама COP 28 у Дубаију у новембру, Уницеф позива владе, донаторе, развојне партнере и приватни сектор да предузму мере и радње како би заштитили децу и младе људе који су у опасности од расељења и припреме их за климатску будућност која је већ почела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.