Izvor: RTS, 09.Apr.2023, 19:50

Брод са 400 мигранта без контоле плута између Малте и Либије

Вода је почела да продире у брод са око 400 људи, који без контроле плута између Малте и Либије, саоштила је служба за подршку "Аларм фоун".
Tа служба навела је на Твитеру навела да је добила позив за помоћ са брода, који је кренуо из Тобрука у Либији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << прошле ноћи и да су о томе обавештене власти.

Како је пренео Ројтерс, брод је остао без горива, а потпалубље је било пуно воде, док капетана нема и нико не може да управља бродом. Људи на броду су почели да паниче, а неки од њих су добили медицинску помоћ. "Аларм фоун" истиче да брод тражи Малтешка служба спасавања (САР).
Немачка НВО "Си воч интернешенел" наводи да су у близини два трговачка брода којима је наређено да не крећу у акцију спасавања. Уместо тога, малтешке власти замолиле су капетана једног брода да снабде горивом пловило са мигрантима.

"ЕУ мора одмах да реагује", наглашава се у објави на Твитеру.
Више од 20 утопљених у ноћашњем бродолому Друга немачка невладина организација "Џермани Рескјушип" саопштила је да се прошле ноћи утопило најмање 23 мигранта утопила у Медитерану када су доживели бродолом.
Додали су да су током спасилачке акције пронашли 25 особа у мору, али да су успели да извуку 22 преживеле особе и два тела. Међутим, Рескјушип је додао да је њиховој посади речено да се око 20 утопило.
Прошле недеље је брод "Гео Барентс" добротворне организације "Лекари без граница" (МСФ) спасио 440 миграната код Малте након сложене 11-часовне операције у олујном мору.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.