40 GODINA NA SCENI,  A NIKAD MLAĐI! Galija sa gostima koncertom ZA PAMĆENJE obeležila jubilej!  (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Dec.2016, 05:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

40 GODINA NA SCENI, A NIKAD MLAĐI! Galija sa gostima koncertom ZA PAMĆENJE obeležila jubilej! (FOTO)

Bend je preredio nezaboravno veče za oko 4.000 obožavalaca u novobeogradskoj Hali sportova.

Grupa "Galija" je veličanstvenim koncertom u novobeogradskoj Hali sportova, pred oko 4.000 fanova raznih generacija, stavila živi pečat na 40 godina uspešnog, kontinuiranog trajanja.

Dva sata i 20 minuta u dvorani koja sada zvanično nosi ime "Ranko Žeravica" proletelo je u trenu, uz vanserijsku svirku i nepregledan niz hitova benda koji po zvuku može, bez ikakvih problema, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se poredi sa stilski sličnim grupama svetskog kalibra. Neša,  njegov brat Peđa, gitarista sa velikom dušom Guta i ostali na moćan način su još jednom profesorski pokazali zašto je "Galija" tu gde jeste, i zbog čega tako dugo i uspešno postoji.

Bez mnogo priče i filozofije, "Čuvam tri mesto pored prozora" je bila sjajan uvod za beskrajan niz svima dobro poznatih stariteta: "Noć", "Da me nisi", "Seti se maja"... Malo je onih koji se nisu naježili dok je Guta Jakovljević na sebi svojstven način obojio "A kad me pogledaš"., da bi usledila čuvena filmska tema, "Zonina pesma".

Cela hala je velikim ovacijama pozdravila prvog gosta, još jednog Nišliju, Galeta Kerbera, a hit "Sloboda", koji je snimio sa "Galijom" još 1989, konačno je, u toj kombinaciji, izveden i uživo.  Odmah zatim grupi su se na sceni pridružili bivši članovi, još dve legende - Saša Ranđelović Ranđa i Saša Lokner. Uz njih, povratak u ranu fazu ("Decimen", "Put") predstavljao je svirački najraskošniji deo koncerta.

A onda - nešto sasvim drugačije. Akustika. Neša sam sa gitarom i - neverovatan emotivni naboj uz "Da li si spavala". Na nju se, sasvim prirodno, nadovezala jedna od najlepših balada iz opusa "Galije" - "Mlada, lepa, i pametna". Nastavilo se i dalje hitovima sa duplog albuma "Karavan" ("Moj brat i ja", "Uzalud se trudiš"), a onda je, posle "Ti možeš sve", toliko puta odsvirani "Kotor" dobio novu, akustičnu boju, i to uz zvuke kavala. Obično smešten u samom finišu zvaničnog dela, predstavljao je mnogima iznenađenje već u ovoj fazi koncerta.

Brzo pošto se bend vratio elektrici, jedan fan iz Makedonije dobio je priliku da se pridruži na sceni, i sjajno ju je iskoristio otpevavši "Pismo". Usledio je očekivani rafal najvećih hitova - "Dodirni me", "Trube", zatim "Digni ruku" sa "loženjem" publike ponavljanjem uvodnog rifa, i, na kraju "Još uvek sanjam".

Razumljivo, u pitanju je bio samo kraj zvaničnog dela. Za početak bisa, bend je ostao u klasicima rane faze ("Gospi", "Burna, pijana noć") da bi efektna završnica usledila uz "Skadarsku" i sve goste koncerta ponovo na bini.

Mnogi su hitovi, kao što to obično biva na koncertima grupa sa tolikim brojem poznatih pesama, ostali neodsvirani. Neko je poželeo "Korak do slobode", neko "Čujem te lepo kako dišeš", neko "Mi znamo sudbu"... Set lista je, međutim, bila za svaku pohvalu. Dinamika koncerta - savršena.

Sve se to, doduše, čini kao rutina kad su na sceni takvi "majstori svog zanata", i kad je u pitanju takav opus pesama. Utisak večeri je da "Galija", naprosto, posle 40 godina zvuči - nikad mlađe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.