40. Bemus od 3. do 17.oktobra

Izvor: B92, 27.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

40. Bemus od 3. do 17.oktobra

Jubilarne Beogradske muzičke svečanosti biće održane od 3. do 17.oktobra pod motom "Bemus 40 godina kasnije: I muzika se vidi!", najavljeno je 26. septembra na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Gradski sekretar za kulturu i predsednica Odbora Bemusa Ivana Avžner, kazala je da će publika imati razloga da dođe na mnoge koncerte jubilarnog festivala, jer će, iako nema spektakularnih imena, biti mnogo izuzetnih domaćih i inostranih umetnika.

"Bemus se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostojno odužio domaćim autorima kojih će biti više nego prethodnih godina", najavila je Avžner, napominjući da će festival otvoriti delo Zorana Erića, specijalno poručeno za ovu priliku.

Čast da zatvori Bemus pripala je baletu "Ohridska legenda" koji će povodom 50 godina od smrti Stevana Hristića biti multimedijalno izveden u integralnoj verziji.

Beogradsku premijeru na Bemusu imaće i opera Isidore Žebeljan "Maratonci" koja je svetsku premijeru imala na austrijskom festivalu u Bregencu, dodala je Avžner.

Prema rečima direktorke Jugokoncerta Biljane Zdravković u čast jubileja gostovaće širom sveta proslavljeni ruski Balet Borisa Ejfmana sa predstavama "Don Kihot" na originalnu Minkusovu muziku i "Ruski Hamlet", na muziku Betovena i Malera.

Predstave su urađene prema Ejfmanovim koreografijama koje su na granici između klasičnog i savremenog baleta.

Umetnički direktor 40. Bemusa Sreten Krstić, koncert majstor Minhenske filharmonije, zbog obaveza nije prisustvovao prvoj konferenciji za novinare početkom septembra ali je 26. septembra specijalno doleteo u Beograd da ispriča šta je osmislio za jubilarni Bemus.

"Potrudili smo se da beogradskoj publici predstavimo najveći umetnički kvalitet sledeći koncepciju o zastupljenosti različitih muzičkih pravaca i žanrova. Tako ćemo ponovo imati nekoliko džez koncerata, nastupiće legendarni francuski džez pijanista Žak Lusije i naš trubač Duško Gojković, oba velikana sa svojim orkestrima", kazao je Krstić.

On je dodao da će ponovo nastupiti našoj publici omiljeni "Kvartet Eben" koji je prošle godine "na juriš" osvojio Beograđane, za čiji koncert vlada najveće interesovanje jer su karte gotovo rasprodate.

Gostovaće dva izvanredna ansambla: Budimpeštanski festivalski orkestar sa legendarnim dirigentom Ivanom Fišerom i Siti of London Simfonija sa dirigentom Daglasom Bojdom i jednim od najvećih virtuoza, trubačem Sergejom Nakarjakovim.

Na 40. Bemusu nastupiće i Virtuozi di Paganini, Ansambl limenih duvača Blehshaden, violinista Dejvid Geret i francuski Ansambl Le poem armonik, koji su već poznati beogradskoj publici.

"Očekuje nas 17 izvrsnih koncerata, 17 jedinstvenih emotivnih doživljaja u kojima će svako pronaći za sebe nekoliko dragocenih časova kada će se prepustiti istinskom uživanju", poručio je umetnički direktor 40. Bemusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.