Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 12:02

Француска, старији од 40 година страхују да неће издржати да раде до пензије

Чак 68 одсто запослених у Француској, старости од 40 до 59 година, страхује да нису довољно доброг здравља да издрже до пензије, резултати су најновије студије коју је објавио дневник "Монд". Осим здравствених проблема, више од половине њих плаши се умора и губитка мотивације, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << посебно када је реч о руководиоцима.
Према студији Фондације "Адеко груп–Кредо", која је објављена данас, изазови другог дела каријере у 2023. години су здравље, награђивање и очекивање професионалног развоја.
"Кредо" је истраживао како се запослени стари од 40 до 59 година пројектују на крају своје каријере, пренео је француски дневник Монд.
Истраживање о условима живота и аспирација Француза, које се спроводи сваке године у три фазе (јануар, јун, октобар) од 1978. године, спроведено је 2023. године у позадини дебата о пензијској реформи.
Од 13. до 26. јануара интервјуисана је 3.051 особа стара 15 и више година, а међу њима 960 запослених старих од 40 до 59 година који су говорили о својој забринутости, личним и професионалним циљевима на крају каријере.
Резултати које је открио Монд, најављују три главна изазова за менаџере људских ресурса у 2023. години: здравље старијих, одржавање њихових накнада и очекивање професионалног развоја.
Више од две трећине (68 одсто) запослених старих од 40-59 година страхује да нису довољно доброг здравља да издрже до пензије, истиче се у студији.
Француско министарство рада је већ 2019. године закључило да 37 одсто свих запослених не сматра да је способно да настави до пензије.
Осим здравствених проблема, 52 одсто се плаши умора и губитка мотивације, посебно када је реч о руководиоцима.
Могући здравствени проблеми на крају каријере више погађају жене (71 одсто) него мушкарце (65 одсто), иако се јављају код свих професионалних категорија, више су присутни код радника (72 одсто) него код менаџера (62 одсто).
Ова забринутост се може објаснити значајним интензивирањем рада, непрекидним од двехиљадитих.
Прошле недеље је француски председник Емануел Макрон потписао непопуларни закон о реформи пензијског система, који је и пре ступања на снагу изазвао вишемесечне протесте и штрајкове у Француској. Њиме се подиже старосна граница за одлазак у пензију са 62 на 64 године, али и продужава радни стаж који је потребан за пуну пензију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.