Izvor: RTS, 16.Dec.2023, 14:40

Преминуо кувајтски емир, у земљи 40 дана жалости

Преминуо је кувајтски емир шеик Наваф ал Ахмад Ал Сабах, пренела је кувајтска државна телевизија. Председник Србије Алекасандар Вучић упутио је телеграм саучешћа.
Редован програм на кувајтској државној телевизији изненада је прекинут читањем >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стихова из Курана, што је у овој земљи сигнал могуће смрти неког од чланова владарске породице, преноси Ројтерс.
Потом је прочитано саопштење кувајтског двора у којем се између осталог наводи да се "са великом тугом оплакује смрт шеика Навафа ал Ахмада Ал Сабаха, емира државе Кувајт".
Кувајтски емир шеик Наваф ал Ахмад Ал Сабах (86) крајем новембра је хитно пребачен у болницу због болести, а од тада, ова мала, нафтом богата држава, ишчекивала је вести о његовом здравственом стању.
Државни медији су раније објавили да је шеик у марту 2021. године отпутовао у Сједињене Америчке Државе на медицинске прегледе, не наводећи о каквим прегледима је реч.
Здравље лидера Кувајта је осетљиво питање у овој блискоисточној држави која се граничи са Ираком и Саудијском Арабијом.
Шеик Наваф је положио заклетву у септембру 2020. године након смрти свог полубрата, шеика Сабаха ал Ахмада ал Џабера ал Сабаха, који је преминуо у САД у 91. години.
Проглашен наследник, 40 дана жалости у Кувајту Кувајтски престолонаследник шеик Мешал ал Ахмад Aл Сабах (83) проглашен је за емира и наследника покојног шеика Навафа ал Ахмада Ал Сабаха, саопштио је Иса ал Кандари, заменик премијера и министар за државне послове, преноси Ројтерс.
У Кувајту је проглашено 40 дана жалости и најављено тродневно затварање свих званичних институција, пише кувајтска агенција Куна.
Председник Вучић: Уверен сам да ће његов легат мудре политике и разборитог вођства наставити да живи Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће поводом смрти кувајтског емира.
"Са тугом сам примио вест о смрти кувајтског емира шеика Навафа ал Ахмеда ал Сабаха. Изражавам дубоко саучешће породици и пријатељском народу Кувајта, уверен да ће његов легат мудре политике и разборитог вођства наставити да живи", поручио је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.