Izvor: RTS, 05.Okt.2023, 19:37

Младић који је хтео да убије Краљицу Елизабету осуђен за издају - први у Британији у последњих 40 година

Пре скоро две године на Божић по Грегоријанском календару, један од чувара замка у Виндзору разоружао је деветнаестогодишњака са металном маском на лицу и самострелом у руци. "Добро јутро, могу ли да ти помогнем?", упитао је чувар маскираног нападача. "Дошао сам да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << убијем краљицу", гласио је одговор младог сика Џасванта Синга Чаила.
Овај сусрет у замку Виндзор добио је и судски епилог. Џасвант Синг Чаил осуђен је на девет година затвора по три тачке оптужнице, које га терете за претњу убиством, поседовање смртоносног оружја и "боравак у близини краљице са намером да јој нанесе повреде".

Та последња ставка заснована је на Закону о издаји из 1842. године.
Чаил је први грађанин Уједињеног Краљевства осуђен на основу тог законског акта у последње четири деценије.
Оптужени је признао кривицу по свим тачкама оптужнице, а већи део суђења провео је потпуно пасивно седећи у судници.
Спорна дијагноза Време пре и током суђења Џасвант Синг Чаил није провео у затвору, већ у психијатријској установи "Бродмор" са високим степеном обезбеђења, где је пребачен само два месеца после хапшења.
Оптуженом је дијагностификована психоза, праћена халуцинацијама и одсуством додира са стварношћу.
Дијагнозу је суду посведочио психијатар Џонатан Хаферти, који је истакао да се ментално здравље окривљеног поправило откако је на лековима.
Међутим, не слажу се сви психијатри са том дијагнозом.
Доктор Најџел Блеквуд тврди да није приметио никакве знаке психозе ког Џасванта Синга Чаила, поготово зато што се извињавао због инцидента.
"Уколико сте под јаком психозом, немате никакав порив да се извињавате", наглашава овај психијатар.
Одмазда за Масакр у Амрицару Чаил је у моменту хапшења образложио да је хтео да убије краљицу Елизабету Другу у знак одмазде за масовно убиство, које су британске трупе починиле у индијском граду Амрицару 13. априла 1919. године.
Том приликом убијено је неколико стотина, а рањено преко хиљаду и по учесника протеста због хапшења двојице бораца за независност Индије.
Британске трупе пуцале су насумице у демонстранте све док нису потрошиле и последњи метак.
Уједињено Краљевство се 2019. године – на стогодишњицу тог масовног убиства – званично извинило Индији.
Сам догађај описан је у филму "Ганди" Ричарда Етинбороа.
Брижљиво планиран упад у Виндзор Џасвант Синг Чаил је упад у Виндзор брижљиво планирао.
Самострел је наручио путем интернета и он му је достављен не на кућу, већ у самопослугу где је радио током пандемије коронавируса.
Проучио је кретање краљице Елизабете Друге, која тај Божић није прослављала у Сандрингему, што је традиција британске краљевске породице, већ је била у изолацији у замку у Виндзору.
Користио је степенице од конопца како би се попео уз зидине замка.
Обезбеђење британског суверена је том приликом потпуно заказало, јер је Чаил два сата провео унутар зидина пре него што је примећен и савладан.
Иначе, младић се у више наврата пријављивао у сва три рода британске војске, али је сваки пут одбијен.
Ратови звезда и четботови Касније је изашло на видело и да је Џасвант Синг Чаил био опседнут филмском франшизом "Ратови звезда", те да је себе називао Дартом Чаилисом и Сик лордом.
Током суђења обелодањена је и његова преписка са ботом за часкање, којем је Чаил дао име и називао га својом "девојком".
Та преписка, коју је осуђени описао као емотивну и сексуалну, показује да је вештачка интелигенција охрабривала Чаила у његовом науму.
Без обзира на контроверзе, двадесетједногодишњи сик родом из околине Саутемтона, остаје на психијатријском лечењу све док његово стање не буде оцењено као довољно функционално за одслужење затворске казне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.